Vágólapra másolva!
A görög választás nem viselte meg az európai tőzsdéket, a legtöbb parketten folytatódik a menetelés. Itthon a Magyar Telekom mutat nagyobb ugrást szép forgalom mellett.
Vágólapra másolva!
  • Nem viselte meg túlságosan az európai tőzsdéket a görög szavazás végeredménye, a vezető indexek 0,2-0,8 százalékos pluszban járnak, egyedül a londoni FTSE100 található 0,4 százalékos mínuszban, főleg a nyersanyagkapcsolt cégek szenvedése miatt. Segítséget nyújt a német börzének, hogy az Ifo gazdasági hangulatindex a vártnál valamelyest nagyobb mértékben emelkedett, ami után a DAX új napon belüli csúcsot ütött 10 700 pont fölött. A görög tőzsdeindex a reggeli nagyobb eséséből kicsit magára talált, de még mindig 2 százalék feletti a csökkenés mértéke.
  • Nem tudja egyelőre elrontani az sem a szélesebb piaci hangulatot, hogy Kelet-Ukrajnában ismét fegyveres harcok folynak. A rubel ugyanakkor 3 százalékkal gyengül a dollárral szemben (65,6 környékén az USDRUB árfolyam), míg az RTS orosz tőzsdeindex közel 4 százalékkal esik.
  • A Fitch hitelminősítő szerint a nagyon várt európai QE-program valószínűleg nem fogja beindítani a hitelezést az eurózónában, főleg a továbbra is törékeny gazdasági kilátások miatt. Összességében a bankok profitabilitására semleges, vagy inkább kissé negatív hatása lehet a QE-nak, véli a Fitch.
  • A nagy hedge fundok az olajár további esésére fogadnak, miután az amerikai olajtartalékok 2001 óta nem látott szintű emelkedést mutattak a múlthéten, írja a Bloomberg. Az alapok 20101 szeptembere óta nem látott short pozíciót építettek a WTI-ben. A WTI típusú kőolaj ára 45,7 dollár körül, míg a Brent 48,6 dollárnál ingadozik.
  • Már 1275 dollár közelében is járt az arany árfolyama ma délelőtt a hajnali 1300 dollár körüli szintek után, vagyis kisebb profitrealizálás látható a nemesfém piacán a görög választási eredményeket követően. A klasszikus „vedd meg a pletykát, adj el a hírre” folyamatot láthatjuk az arany piacán.
  • Nagy ralit mutat be ma a Magyar Telekom részvénye, amely már több mint 2 százalékos pluszban van, 356 forintnál. Szépen fest az árfolyamgrafikon, ugyanis egy csökkenő háromszögből tört ki felfelé a papír, ezután a következő szint a 375 forint környéke lehet. A forgalom is szépen alakul, kora délután már több mint 600 millió forintos, ami lényegesen magasabb az elmúlt 30 nap 250 milliós átlagánál.
  • Brutális méretű leépítést hajthat végre az IBM (NYSE), legalábbis sajtóértesülések szerint. A technológiai óriás 112 ezer embert is elküldhet, ami teljes globális létszámának 26 százaléka. A cégnél a reorganizációs folyamat egyik lépése lehet az akció. A részvényárfolyam 1,2 százalékos pluszba lendült nyitás előtt.
  • Tovább emelte az Aer Lingus részvényeire vonatkozó felvásárlási ajánlatát a British Airways anyacége, az IAG (London, Madrid). Most már 2,55 eurót kínál egy részvényért a cég, miután már kétszer is elutasította (a 2,3, és 2,40 eurós ajánlatot) a korábbi ajánlatokat az ír fapados. Az IAG árfolyama 3,8 százalékkal emelkedik, míg az Aer Lingus 1,3 százalékos pluszban van, 2,38 eurónál.
  • 1,1 milliárd eurós tőkebevonásra készül a VisionExpress márka tulajdonosa, a GrandVision Amszterdamban. Az IPO-ársávot 17,5-21,5 euró között állapították meg, míg az első kereskedési napra várhatóan február 6-án kerül sor. A tulajdonosok 20 százalékos pakkot adnának el, ami a céget az ársáv felső határával 5,4 milliárd euróra értékeli.
  • Az AT&T (NYSE) 1,88 milliárd dollárért megvásárolná a Nextel Mexico mobilszolgáltatót, jelentette be az amerikai társaság. A tranzakcióval az AT&T nagyjából 76 millió előfizetőt szerezhet. A Nextel Mexico-t az Iusacell céggel integrálná az AT&T, amit még tavaly vásárolt meg 2,5 milliárd dollárért. Az ügyletet az év közepéig zárnák le, viszont a tranzakció még hatósági elbírálás alatt van.