Izgalmakkal indul a hét

Vágólapra másolva!
A görög választásokon a radikális Sziriza párt nyert, ami ismét bizonytalanságot hozhat a piacokra, ahol mínuszos nyitás jöhet ma reggel.
Vágólapra másolva!
  • Az előrejelzéseknek megfelelően a radikális baloldali Sziriza párt nyerte a görög választásokat. Ez újból bizonytalanságot hozhat a piacokra, hiszen a párt egyik ígérete volt, hogy újra tárgyalják az államadósság ütemezését. A nyugat-európai tőzsdék mínuszban kezdhetik meg a napot, míg az euró a kezdeti gyengülését erősödésre váltotta kora reggel, jelenleg 1,12 közelében ingadoznak a dollárral szembeni jegyzések.
  • Vegyes reakciók érkeztek a görög választási eredmények után, az európai baloldali pártok üdvözölték a Sziriza győzelmét, ellenben jobboldal szkeptikus. Gianni Pittella az EP baloldali frakcióvezetője szerint már nem tabutéma a görög adósság újratárgyalása, ugyanakkor Herbert Reul német kereszténydemokrata EP-képvislő elutasította a görög adósság részleges elengedésének a gondolatát.
  • Vegyes a hangulat az ázsiai tőzsdéken, a sanghaji börze emelkedni tud, ellenben a japán Nikkei a nap elején nagyobb mínuszban nyitott a görög választási hírek nyomán, de végül csak kisebb, 0,25 százalékos mínuszban zárt. Pénteken az USA-ban inkább lefelé vették az irányt a részvényárfolyamok, a Dow Jones és az S&P500 0,8, illetve 0,6 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot, viszont a Nasdaq 0,2 százalékkal emelkedni tudott.
  • Ismét zuhanásnak indult a réz árfolyama, az ázsiai kereskedési órákban újabb öt és féléves mélypontot ütött, 241,9 centnél. Főként a tovább erősödő dollár és a csökkenő kínai kereslettel kapcsolatos félelmek miatt esett a réz árfolyama. Az Investor Trader ügyfeleinek még december eleji Radar hírlevelünkben hívtuk fel figyelmüket, amiben a réz árfolyamesésére fogalmaztunk meg kereskedési ötletet.
  • A többi főbb nyersanyag közül az olajár továbbra sem talál magára, a WTI 45 dollár közelében, míg a Brent 48 dollárnál mozog. Az arany a hétfői kereskedésben kissé gyengül, de még mindig 1290 dollár felett tartózkodik.
  • Nem lesz túlságosan mozgalmas nap a hétfő makroadatok szempontjából, a német Ifo gazdasági hangulatindex, illetve USA-ból a Dallasi Fed index érkezik. A gyorsjelentési szezon folytatódik, zárás után a Microsoft (Nasdaq) számol be negyedéves eredményeiről.
  • Matolcsy György szerint idén 3-4 százalékkal nőhet majd a magyar gazdaság, köszönhetően a jegybank Növekedési Hitelprogramnak is, nyilatkozta az MR1 Kossuth rádiónak. Idén szeretnék kibővíteni az NHP keretét, ráadásul már nagyobb vállalatok is pályázhatnának. A program akár 1 százalékkal is hozzájárulhat a GDP-növekedéshez.
  • A nyugat-európai jó hangulat ellenére itthon már nem tudott pluszban zárni a BUX index pénteken. A kis mínusz főleg az OTP egy százalékhoz közeli csökkenésének volt betudható, de a Richter is 0,3 százalékos mínusszal korrigálta az előző napok látott nagy menetelését.
  • Kisebb emelkedéssel kezdi a hetet a forint árfolyama, de az euróval szemben még így is 310,5 közelében mozog, holott csütörtökön még 316-nál jár a keresztárfolyam. A dollárral szembeni jegyzések 277 körül ingadoznak.
  • Óriási emelkedéssel indította tőzsdei pályafutását a Box (NYSE), miután pénteken 66 százalékot emelkedett az IPO-árához képest. A Boxról korábban mi is megemlékeztünk elemzésünkben, ha kíváncsi a céggel kapcsolatos részletekre az alábbi linken többet is megtudhat.