Vágólapra másolva!
Főleg a tájékozatlanság és a tévhitek tartják vissza a hazai vállalkozásokat a felhőalapú technológiáktól - áll egy most kiadott tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Az EU-ban csaknem minden ötödik cég használ valamilyen felhőalapú technológiát, az itthoni arány azonban kevesebb mint a fele ennek, mindössze nyolc százalék - áll az Eurostat legfrissebb adatai között.

Tévhitek, bizonytalanságok

A szerverüzemeltetéssel és többek között felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó Externet elemzése szerint az alacsony penetráció legfőképpen a technológiával és a jogi környezettel kapcsolatos ismeretek hiányával, illetve a biztonsági kérdésekkel összefüggő tévhitekkel magyarázható.

Kíváncsiak

„A felhőalapú technológia egyelőre bizonytalan területnek számít a magyar vállalkozások körében, de tapasztalataink azt mutatják, hogy a cégek kíváncsiak, és nyitottak az innovációra" - mondja az adatokkal és a trendekkel kapcsolatban Lévay Örs, az Externet Nyrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy azt azért már egyre többen tudják, hogy ezek a szolgáltatások jelentősen csökkenthetnék a vállalkozásuk költségeit.

Kényelmi faktor

Az elemzés szerint sok vállalat óvatosságból vagy kényelemből marad a megszokott, de költségesebb fizikai megoldások mellett. Mivel ugyanis a felhőalapú technológia nem korlátozódik országhatárok közé, a vállalatoknak adaptálniuk kell a nemzetközi jog, illetve az érintett országok jogrendszerének vonatkozó részeit is - ez pedig a kkv-k jelentős részének problémát jelent.

A nagyoknak bejött

A KPMG decemberben végzett hasonló kutatást a multinacionális cégek körében: ott az jött ki, hogy az új technológiát adoptáló cégek 73 százaléka az üzleti teljesítmény javulásáról számolt be.

A legjelentősebb pozitív változások közé a cégek a költséghatékonyság javulását, a mobil munkaerő hatékonyabb adaptálását, az ügyfelek és partnerek összehangolását, illetve az adatok jobb kihasználtságát sorolták.