Újabb olcsó hitellel állt elő Matolcsy

Matolcsy György
Miskolc, 2013. május 16. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank mobil oktatóközpontja előtt az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán, a Miskolci Egyetemen 2013. május 16-án. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A jegybankelnök 1 százalékos gazdasági növekedést vár az új programtól.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György a Kossuth Rádiónak azt mondta, kiterjesztené a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogramot a nagyvállalatokra is, és módosítana a program feltételein. Így a program keretében a tavalyi több mint 500 milliárd forint után idén 1000 milliárdot helyezhetnének ki a bankok – írta meg a Portfolio.hu.

Plusz 1 százalék

A jegybankelnök azt mondta, 2013-ban és 2014-ben a magyar gazdasági növekedés felét a jegybank programjai adták. A Növekedési Hitelprogram kiterjesztésének célja lehet, hogy újból meglegyen a "plusz 1 százalék" a 3 és 4 százalék közötti gazdasági növekedéshez – tette hozzá a jegybankelnök.

A nagyvállalatok is kaphatnának olcsó hitelt Forrás: MTI/Vajda János

Matolcsy György elmondta, a programban eddig is szereplő kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalati szektorba is juthatna forrás a programból, amelynek garanciavállalási elemek is a részei lehetnek.

A Növekedési Hitelprogram 2013 nyarán lezajlott első szakaszában 701 milliárd forintot, 2013 októberében elindult második szakaszában pedig tavaly év végéig 584,2 milliárd forintot kaptak a kis- és középvállalkozások. Míg az első szakaszban a hitelkiváltások domináltak, a második szakaszban már a hitelek 97 százaléka új hitel volt.