Vizsgálódhat a NAV a tüntetések szervezőinél

internetadó tüntetés
Internet
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem talált semmit az adóhivatal a kormányellenes tüntetések szervezőinél, akiket egy fideszes politikus jelentett fel. Büntetőeljárás megindítására így nincs lehetőség, de további vizsgálódások még lehetnek.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárást ugyan nem indít a NAV, de további adóellenőrzésre számíthatnak a szervezők, az ügyben a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága jár el – áll a Tényi István által szerkesztőségünkbe elküldött levelében. A belvárosi Fidesz tagja azért jelentette fel a netadós és a NAV elleni tüntetéseket szervező, a „Százezren az internetadó ellen” és az „1000 milliárdan a tisztességes adózásért” Facebook-csoportokat, mert szerinte felmerült a csalás gyanúja.

Az internetadó ellen tüntettek Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Vs.hu cikke szerint a fideszes politikus úgy véli, hogy több adományt gyűjtöttek össze a kormányellenes tüntetések szervezői, mint amennyit aztán elköltöttek. Tényi István szerint vizsgálni kell, hogy „mit kezdtek a maradékkal, adóztak-e például utána?”

További vizsgálódás jöhet

Az ügyben érdeklődtünk az adóhivatalnál, de a határozatban foglaltakon túl egyéb felvilágosítást nem akartak adni. Megkérdeztük azt is, hogy egy Facebook-csoporttal kapcsolatban milyen jogszabályi lehetőségei vannak a NAV-nak a vizsgálódásra. „A NAV a hatáskörébe tartozóan tud vizsgálatokat folytatni a jogszabályban meghatározott keretek között” – válaszolta az adóhivatal.

A Facebook-csoportok egyelőre nem reagáltak kérdéseinkre.

Hiperaktív fideszes

Tényi István neve az elmúlt hónapokban többször is megfordult a sajtóban: ő jelentette fel az Ökotárs Alapítványt, a HVG-t, az Együttet, legutóbb pedig a MostMi!-t, amely a január 2-i, Operaház előtt megtartott tüntetést szervezte.