Lehűtötte a kedélyeket a Philips

Philips napi grafikon (Amszterdam)
Vágólapra másolva!
Több mint 5 százalékot zuhant a Philips árfolyama az amszterdami tőzsdén, miután a holland elektronikai cég egy profit figyelmeztetéssel szomorította befektetőit.
Vágólapra másolva!

Hatalmas csalódást okozott negyedik negyedéves gyorsjelentésével befektetőinek a Philips, amit csak tovább tetézett azzal, hogy a menedzsment szerint nem tudja teljesíteni a kitűzött középtávú célokat.

Hatalmas profitzuhanás

A reggel közétett beszámoló szerint a negyedik negyedévben 134 millió eurós nyereséget termelt a cég, ami azonban jócskán elmarad az egy évvel korábbi 412 milliós profittól. A nagyobb visszaesés egy clevelandi gyár leállításához köthető, amely jelentős egyszeri költségekkel járt.

Nem teljesíthető a kitűzött útvonal

A gyorsjelentésnél azonban jobban fájhat a befektetőknek a vállalat profit figyelmeztetése, ugyanis amíg a menedzsment korábban 4-6 százalékos árbevétel növekedést, és 11-12 százalékos EBITDA margint irányzott elő a 2014-16-os időszakra, addig a vezérigazgató elmondása szerint mindkettő tekintetében 1 százalékponttal alacsonyabb érték várható. A vezérigazgató azonban hozzátett, hogy hosszab átvon továbbra is bizakodóak a Philipsben rejlő potenciálban.

Költséges a cég feldarabolása

A társaság egy ideje már azon dolgozik, hogy leválassza a világítótestek gyártásával foglalkozó részlegét, hogy a nagyobb profitabilitással rendelkező egészségügyi, illetve háztartási eszközök gyártására fókuszálhasson. Az üggyel kapcsolatban kellemetlen meglepetés, hogy idén mintegy 300-400 millió eurót emészthet fel a folyamat, ami így meghaladja az elemzők által várt összeget. Ráadásul ezen kívül még további költségek is felmerülhetnek ezt követően a szétválással kapcsolatban.

A befektetők nem is kímélték az elmúlt hetekben igen jó formában lévő részvényt, mintegy 5 százalékot zuhant a kedvezőtlen hírekre a Philips árfolyama.

Philips napi grafikon (Amszterdam) Forrás: Investor.hu