Mikor lesz már alacsonyabb a törlesztőm?

devizahiteles tüntetés
Vágólapra másolva!
Február elsejével már elszámolják a devizahiteseknek az árfolyamrés és a jogtalan kamatemelések miatti túlfizetéseket, jön a forintosítás is. Viszont csak májustól fizethetik biztosan az új törlesztőrészleteket. Az átmenet lehetőséget ad a bankoknak, hogy átvezessék a tartozásokat, a túlfizetéseket később levonják a törlesztőből. Aki végtörlesztett, azoknak 10 ezer forintot kell befizetni, ha kérni akarják az elszámolást, az viszont nem kap semmit, akinek az ingatlanát az eszközkezelő vásárolta fel. Összeszedtük, hogy mit kell tudni és tenni a devizahiteleseknek.
Vágólapra másolva!

Minden devizahiteles kap vissza pénzt?

A legtöbb. Akinek van még tartozása annak biztosan fog csökkeni a tartozása, de annak is jár pénz, akinek 2009. július 26. után szűnt meg a szerződése.

Kinek forintosítják a hitelét?

A még élő devizahitelek közül csak a jelzálog-fedezetű hiteleket és ingatlan lízingszerződéseket váltják át a bankok február elsején. Már a januári törlesztőt is az átváltási árfolyamon számolták. Ez frank esetén 256,5 forint és euró esetén 309 forint, jen esetén pedig 2,163 forint.

A devizahitelek nagy részét forintosítják. Sötétkékkel jeleztük a szerződések, amelyeket átváltanak Forrás: MNB

Mennyi lesz a tartozás a forintosítás után?

Az aktuális devizatartozást kell a megfelelő átváltási árfolyammal megszorozni és ebből kell levonnunk a jogtalan kamatemelések és árfolyamrés miatt visszajáró összeget. Árfolyamrögzítés esetén elsőként a gyűjtőszámlahitel-tartozást csökken.

Májustól fizethetik az új törlesztőrészleteket Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mikor csökken a törlesztő és mennyivel?

A jelzáloghitelesek törlesztőrészlete elszámoltatás miatt is csökken, hiszen tartozásuk kisebb lesz. A forintosítás után is tovább csökkenhet a havi költség, hiszen a törvény rendkívül alacsony forinthitel kamatot ír elő, amely még a visszaállított szerződéskori kamatnál is kedvezőbb lehet.

Akinek nem forintosították a hitelét, annak is csökken a törlesztője?

Alig. Elszámolás kapcsán nekik is jár pénz, de az árfolyamváltozások miatt az aktuális tartozásuk is nőtt az elmúlt hetekben. Számításaink szerint valószínű, hogy körülbelül annyival csökken az elszámoltatás utána a tartozás, mint amennyivel a frankárfolyam miatt nő. A kamatok ezen hitelek esetén is visszaáll a szerződéskori.

Egy 2007-ben felvett 3 millió forint összegű 10 éves deviza-autóhitel törlesztőrészleteinek alakulása Forrás: Origo

Mikortól kell az új törlesztőrészletet fizetni?

Májustól már mindenki az új törlesztőrészletet fizeti. A legkésőbb azok, akiknek a bankja pert indított és az nem ért véget 2014-ben. Mivel a törvény február elsejei határidővel írja elő a bankoknak az elszámolást és a forintosítást, amíg nem vezetik át a rendszereikbe a változást, addig az adósoknak keletkezhet túlfizetése. Ezt majd késpbb levonják a törlesztőrészletből.

Kaphatok pénzt, ha már végtörlesztettem?

Azok akik a kedvezményes végtörlesztést választották, 10 ezer forintos díj befizetésével kérhetik az elszámolást. Csak akkor kapnak vissza pénzt, ha a kedvezményes árfolyam miatt visszafizetett tartozás és az eredeti különbsége kisebb, mint az árfolyamrés és kamatemelések miatt visszajáró összeg. Ebből következik, hogy csak akkor érdemes ezt befizetni, ha az átlagosnál nagyobb árfolyamrést használt a bank vagy a kamatemelések voltak kiemelkedőek.

Kedvezményesen vágtörleszteni csak azok a tehetősebb adósok tudtak, akiknek volt megtakarításuk, kaptak családi vagy banki kölcsönt. Az adósok többsége nem tudott fizetni a bankjának Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mit mondanak a bankok?

A bankok betartják jogszabályi kötelezettségeiket - derült ki válaszaikból, azonban egyik sem tervezi, hogy a törvényi határidőknél korábban el tudna számolni az ügyfelekkel vagy, hogy hamarabb csökkenhetnek a törlesztőrészletek. Nem tudják ugyanis átállítani rendszereiket február elsejével, így az első alacsonyabb törlesztőrészletet majd csak az azutáni hónapban fizetik, amikor az elszámolásról szóló levelet kézhez kapják a bankjuktól.