Nem fog nőni a hitelpiac

pénz ház lakáshitel
Home ownership becomes burden when debt exceeds property value
Vágólapra másolva!
Továbbra is van kereslet az MNB támogatott hiteleire, ám a beruházások nem növekednek jelentősen, így idén valószínűleg stagnálni fog a hitelpiac - áll a K&H most kiadott elemzésében.
Vágólapra másolva!

A vállalati hitelpiac egyébként a K&H szerint tavaly sem növekedett, pedig a csökkenő alapkamat, a tartósan kedvező forintárfolyam valamint az MNB és az Eximbank támogatott konstrukciói egyaránt kedvező körülményeket biztosítottak.

Fontos a szerepük

"A támogatott hitelek jelentősége nem kérdőjelezhető meg, hiszen az új forint-hitelkihelyezések harmadát ezek adták. A Növekedési Hitelprogram ezzel megakadályoztaa piac beszakadását, hiszen a forintban történő hitelkihelyezésekújra növekedni tudtak. Azonban ezzel együtt sem növekedett a teljes vállalati hitelállomány” – mondta el ezzel kapcsolatban Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatója.

Idén sem lesz áttörés

A szakember kiemelte, hogy az érdeklődés folyamatos, ennek ellenére áttörésre idén sem számítanak. "A vállalatvezetők körében végzett kutatásunk alapján a tervezett új beruházások aránya a tavalyihoz mérten nem bővül tovább" - magyarázza Hodina Péter.

Összességében stagnálni fog

A pénzintézetnél eközben pozitív jelenségként értékelik, hogy a vállalatok főként a fenntartható gazdasági növekedést támogató technológiai fejlesztésben illetve kapacitásbővítő beruházásokban gondolkodnak.

Mindent összevetve tehát a K&H idénre a tavalyihoz hasonló mértékű vállalati hitelkihelyezéssel számol .