183 milliárd forintot inkasszózott le tavaly a NAV

Vágólapra másolva!
Az inkasszó továbbra is a leghatékonyabb módszer, amivel az adóhatóság a pénzéhez jut. Komoly problémát okoznak a nem működő cégek, amelyek már 2500 milliárd forinttal tartoznak a NAV-nak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben az adótartozás behajtására csaknem 158 ezer cég ellen rendelt el végrehajtást a NAV, az eljárások összesített száma így 2014. végére megközelítette a 400 ezret - áll a Feketelista most kiadott összesítésében.

A tartozás nő, a behajtott összeg csökken

A végrehajtás által érintett adótartozások összege egy év alatt 4,2 százalékkal nőtt, amiből 925 milliárd forintot cégektől, 208 milliárdot pedig magánszemélyektől igyekszik behajtani a hatóság.

Az arányokat jól mutatja, hogy tavaly összesen 347 milliárd forintot sikerült a NAV-nak behajtania. Ez az összeg - a tartozások összegével ellentétben - csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Problémásak az alvó cégek

Külön problémát jelentenek a nem működő cégek, amelyek adótartozása 2013-ról 2014-re csaknem 12 százalékkal, 2500 milliárd forintra nőtt. Minthogy ezen tartozások esetében sokszor esély sincs a valódi behajtásra, ez az összeg inkább csak papíron létezik - az költségvetés pedig csak fut a pénze után.

Az inkasszó a leghatékonyabb

A NAV és a pénzintézetek között aktívabbá váló kommunikációnak köszönhetően nőtt az inkasszók száma: a tavaly behajtott összeg több mint felét, mintegy 183 milliárd forintot így sikerült beszedni. A többiek amint értesültek arról, hogy elindult ellenük a végrehajtási eljárás, önként befizették a tartozásukat - így folyt be a hatósághoz további 150 milliárd forint.

Közép-Magyarország a fő fókusz

Az adóvégrehajtások mintegy 65 százalékát közép-magyarországi cégek ellen rendelték el; tavaly a főváros és Pest megye több mint 84 000 vállalkozásánál jelentek meg a végrehajtók. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy az ország 19 megyéje közül 18-ban csökkent az adóvégrehajtással szankcionált cégek száma.