Vágólapra másolva!
Az Apple és a Yahoo! is megörvendeztette a befektetőit tegnap zárás után, amire meg is ugrott mindkét részvény árfolyama. Ma reggel Európában emelkedéssel kezdődhet a kereskedés a tőzsdéken a tegnapi esések után.
Vágólapra másolva!
  • A vártnál lényegesen jobb eredményeket közölt az Apple (Nasdaq), a technológiai óriás 3,06 dolláros EPS-t ért el (várt: 2,6 dollár), míg a bevétel 74,6 milliárd dollárra szárnyalt (várt: 67,7 milliárd). Brutális mértékben emelkedett az eladott iPhone-ok száma, éves alapon 46 százalékkal több okostelefont értékesítettek (tény: 74,5 millió darab, várt: 66,5 millió). A bruttó eredményhányad pedig szintén szépen alakult, 39,9 százalékra nőtt a várt 38,5 százalékkal szemben. Nem csoda, hogy az árfolyam nagy forgalom mellett 5,7 százalékot emelkedett zárás után (115,4 dollár). A hagyományos kereskedési időben ugyanakkor 3,5 százalékot esett a részvény. A gyorsjelentéssel kapcsolatban ma részletes elemzéssel is jelentkezünk.
  • Nagyot ugrott a Yahoo! (Nasdaq) árfolyama (+6,7%) a gyorsjelentését követően, miután a cég bejelentette, hogy külön céget hoz létre, amibe az Alibabában (NYSE) meglévő, jelenleg kb. 40 milliárd dollárt érő részesedését pakolják át, hogy elkerüljék az adófizetést. A Yahoo!-részvényesek tulajdont kapnának ebben a cégben. Emellett a cég vegyes számokat közölt, a tisztított EPS-e 30 cent lett a várt 29 cent helyett, míg a bevétel 1,18 milliárd dollárra csökkent (várt: 1,19 milliárd).
  • Az AT&T (NYSE) árfolyama 1,4 százalékot emelkedett zárás után, azt követően, hogy a cég 55 centes negyedéves EPS-ről (várt: 54 cent), és 34,4 milliárd dolláros bevételről (várt: 34,3 milliárd) számolt be.
  • Rossz napja volt kedden az amerikai piacoknak a vártnál gyengébb makroadat (a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya váratlanul csökkent) és a többségében csalódást keltő vállalati gyorsjelentések miatt. Az S&P500 1,3, míg a Dow Jones 1,7 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,9 százalékkal került lejjebb. A rosszat jelentő Microsoft (Nasdaq) végül 9,3 százalékos mínuszban zárt, míg a Caterpillar (NYSE) 7,2 százalékot zuhant.
  • Erősödött a tegnapi kereskedés során a dollár az euróval szemben, a jegyzések az 1,125-ös szintek alól egészen 1,14 fölé értek, míg ma reggel 1,1365 körül járnak. Ma este Fed-ülés lesz, ami még szintén megmozgathatja az EURUSD árfolyamot.
  • Vegyes eredményekkel állt elő az H&M (Stockholm), a cég a vártnál gyengébb adózás előtti profitról számolt be, ellenben nettó eredménye jobb lett a vártnál (tény: 6,22 milliárd korona, várt: 6,17 milliárd). A bruttó eredményhányad 60,4 százalékos lett a negyedik negyedévben (várt: 60,3%). A vállalat bejelentette, hogy tovább folytatja online terjeszkedését, illetve, hogy H&M Beauty néven új divíziót hoz létre.
  • Elvétette az EPS-várakozásokat a Roche (Zürich), mivel 2014-es egy részvényre jutó eredménye 14,29 frank lett a várt 14,71 frank helyett, ellenben bevétele 47,5 milliárd frankot tett ki (várt: 47,1 milliárd). A cég alacsony, egy számjegyű növekedést vár a bevételekben idén, míg az EPS ennél valamivel nagyobb mértékben bővülhet.
  • Tegnap rossz napja volt az európai tőzsdéknek is, 0,6-1,6 százalékos mínuszokat lehetett látni a főbb parketteken, ezzel korrigálták az elmúlt napokban látott nagy emelkedéseket. Ma viszont már pluszban nyithatnak a piacok a határidős indexek alapján. A BUX ellenben pluszban tudott zárni, köszönhetően a Richter és a Mol egy százalék feletti pluszának, de a Magyar Telekom is 0,6 százalékkal emelkedni tudott. Egyedül az OTP fejezte be a napot 1,4 százalékos mínuszban, amivel a bankpapír is korrigálta az elmúlt napokban látott menetelését.
  • Továbbra is vételre ajánlja a Richter részvényeit a UBS, célárát ugyanakkor 4300 forintra csökkentette a szakértő a korábbi 4400 forintról. Tegnap 3850 forinton zárt a gyógyszerrészvény.