Tekintsünk áruként magunkra

álláskeresés
HAYWARD, CA - APRIL 24: A job seeker (R) shakes hands with a recruiter for the Fremont Unified School District during a job fair at the Alameda County Office of Education on April 24, 2013 in Hayward, California. Over 100 job seekers attended the annual education job fair hosted by the Alameda County Office of Education where 200 jobs were available ranging from teachers to IT professionals. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Másfél év a munkakeresés átlagos időtartalma a KSH szerint. Nem árt tehát tisztában lennünk azzal, hogyan növelhetjük esélyeinket a munkaerőpiacon, és hogyan működik ez a piac.
Vágólapra másolva!

"Akármennyire is keményen hangzik, az álláskeresők a munkaerőpiacon árucikkek, akiket értékesíteni kell. Tudnunk kell, hogyan adjuk el magunkat" – véli Beck Zsolt, a Beck and Partners tanácsadócég tulajdonosa. Több szempontnak is meg kell felelnünk, hogy vonzó termékek legyünk.

Gondoljuk végig

A legfontosabb, hogy legyünk tisztában azzal, mi az, amit keresünk és mi az, amiben jók vagyunk. Ennek fényében keressünk állásokat. A pályázati anyagunk összeállításánál szintén ez a két szempont lebegjen a szemünk előtt. Érdemes minél több platformon keresni, igénybe venni fejvadász cégek segítségét is.

Online jelenlét

Az online jelentétünkről sem szabad elfeledkezni. Ma már mindenkinek vannak „digitális lábnyomai”. Álláskeresés előtt érdemes rendbe tenni a digitális profilokat is, hiszen egy Facebook és egy LinkedIn profil ugyanúgy kommunikál a munkaadó felé, mint egy személyes találkozó.

Legyünk tisztában azzal, mi az, amit keresünk és mi az, amiben jók vagyunk Forrás: Photononstop/Eric Audras

Hogyan írjunk önéletrajzot?

Csak minden 12. önéletrajz felel meg a tartalmi és formai elvárásoknak a Beck and Partners fejvadászai szerint. Egy HR-esnek átlagosan 10 másodperce jut egy-egy önéletrajzra, ennyi időnk van átjutni az első rostán, ezért lenne fontos jól megírni és megszerkeszteni őket.

A jól megszerkesztett önéletrajz nem túl hosszú, maximum két oldalas. A gyors áttekinthetőség érdekében érdemes strukturálni és kiemelésekkel ellátni – mondta Tóth Anikó, a Workplus kiválasztási üzletágának igazgatója.

Tartalmi és formai igényesség

Fontos a tartalmi és formai igényesség, a választékosság. Sajnos jellemzően sok a helyesírási hiba és gyakoriak az elírások. A forma sokszor rendezetlen, a lényegi információk nincsenek kiemelve, sokszor hiányos, vagy egymást ütő időpontok szerepelnek önéletrajzokban.

Mindez pontosan mutatja, mennyire igényes valaki, mennyi időt, energiát áldozott a pályázatra, mennyire fontos az számára. Sokszor nagy az eltérés az önéletrajz alapján mutatott kép és a között, ahogyan a pályázó jellemzi önmagát. Ezzel máris sokat elmondunk a saját önismeretünktől.

Az online jelentétünkről sem szabad elfeledkezni Forrás: Photononstop/Fabrice Lerouge

Kell a jó fotó

Nagyon fontos a jó fénykép, de ezt sokan nem veszik komolyan. Nem jó például, ha meztelenül marad a képen vállunk, ha selfie-t használunk, ha szerepel rajta a párunk levágott keze, ha túl mély a dekoltázs vagy ha előnytelen helyzetben készült rólunk a fotó, például egy szórakozóhelyen. Az önéletrajzokon szereplő fényképek több mint felével van valami probléma.

Ha eljutunk az interjúig

Elég gyorsan el lehet vérezni egy állásinterjún, még csak oda se kell, hogy érjünk. Megesik néha, hogy az illető nem talál oda az interjú helyszínére, és telefonon kezdi hívogatni az interjúztatót. Az ilyen esetekben általában meghallgatják ugyan az illetőt, de szinte biztos, hogy nem kapja meg az állást. A késés is nagyon rossz fényt vet ránk – mondta Darvas Gertrúd, a Workplus vezető tanácsadója.

A szóbeli kommunikáció csak 35 százalékban járul hozzá a megítélésünkhöz. Darvas szerint egy profi tanácsadó 7 másodperc alatt lényegében képet alkot az adott emberről. Figyelnünk kell a megjelenésünkre, és ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy vegyünk fel öltönyt. Elég, ha igényesen felöltözünk. Ugyanilyen fontos az ápoltság is. Ezeket alapvető elvárásoknak gondolnánk, mégis sokan járnak slamposan állásinterjúra.

Legyenek kérdéseink az állsáinterjún Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Fontos az elhivatottság

Egy jól sikerült interjúval a hibákat is ellensúlyozni lehet, bár ez ritkán sikerül a jelentkezőknek. A verbális résznél nagyon fontos a felkészültség, igenis vegyük a fáradtságot és nézzünk utána a cégnek az interneten. Az is fontos, hogy legyenek kérdéseink, ezzel jelezzük ugyanis az elhivatottságunkat és felkészültségünket. A szóhasználatunkra is készüljünk tudatosan, kerüljük a „hát”-ozást és az olyan kifejezéseket, mint a „tök jó”. Ha pedig egy kérdésre azzal kérdezünk vissza, hogy „Őszinte legyek?”, akkor szinte biztosan végünk van, hiszen azt sugalljuk, hogy nem feltétlenül mondunk igazat.

Egyenrangúak vagyunk

Valószínűleg meg fogják kérdezni, hogy vannak-e olyan tulajdonságaink, amelyeken fejlesztenünk kellene, azaz szép szavakkal rákérdeznek a hibáinkra. Ez egy nagyon fontos kérdés, mert egy személy érettségét és őszinteségét minősíti, ha tud erről beszélni. Nagy malőr, ha azt mondjuk, nincs amin fejlesztenénk, de az sem szerencsés, ha felsorolunk 2-3 negatív tulajdonságot. A legjobb taktika, ha nem csak a fejlesztenivalókat soroljuk fel, hanem azt is, hogyan dolgozunk a megoldásukon. Például "feledékeny vagyok, de mindent felírok egy noteszbe".

Az állásinterjún egyenrangú felek vagyunk a munkaadóval. Neki éppen annyira szüksége van a mi szaktudásunkra, mint nekünk az állásra, nincs tehát alá-fölé rendelt viszony – erre fontos emlékeznünk.