Vágólapra másolva!
Rekord negyedévről számolhat be a Facebook ma este, nem csak az árbevétel, vagy a nyereség, hanem a közel 1,4 milliárdosra duzzadt felhasználói tábor miatt is. Az árfolyam az elmúlt hónapokban alapvetően csak oldalazást mutatott, ám a mai jelentés kulcsfontosságú lehet a technikai kép szempontjából, és jó időre eldöntheti a mozgás irányát.
Vágólapra másolva!

Órákon belül érkezik a Facebook negyedik negyedéves gyorsjelentése, ahol a várakozások alapján újabb rekordokat dönthet meg a közösségi médiacég. Az elemzők a felhasználók és az árbevételtől továbbra is növekedést várnak, miközben a mobilos hirdetési bevételek aránya is újabb magasságokba emelkedhet.

Forrás: Facebook, Investor.hu

A várakozások nem tűnnek túlságosan magasnak, az árbevételtől éves alapon várt 46 százalékos bővülés például az elmúlt 7 negyedévben a legrosszabb lehet, 3,77 milliárd dollárral. Ezek a várakozások ráadásul stabilan alakultak az utóbbi hónapokban, ami általában kedvező a gyorsjelentések előtt, mivel növeli az esetleges felülteljesítés esélyét.

A Facebook ráadásul csak egyszer vétette el az árbételre vonatkozó elemzői várakozásokat, ami némileg az elemzők pesszimizmusáról árulkodhat. Bár nem voltak sosem jelenetős felülteljesítések (1-12 százalékosak), a befektetők erre azért most is alapozhatnak. A tisztított EPS tekintetében szintén csak egyszer nem sikerült megfelelni az elemzőknek.

Fontos pont lehet a gyorsjelentésben a felhasználók növekedési üteme is, akár a havonta, akár pedig a naponta aktívakat vizsgáljuk. A Facebook havi aktív felhasználói tábora 1,38 milliárd főre emelkedhet, ami azt jelentené, hogy tovább lassult a növekedési ütem, éves alapon mindössze 12,4 százalékra.

Ezzel együtt ennek jelentősége csökkenhet majd a következő időszakban, tekintve hogy a befektetők inkább a mobilról aktív felhasználók számát, illetve a hirdetések hatékonyságát figyelik majd. Előbbi esetében az árbevétel 68 százalékra már mobilról érkezhet, ami újabb rekordot jelentene. A havi aktív felhasználónkénti árbevétel 2,73 dollárra emelkedhet, és a négy negyedéves gördülő adatok folytathatják meredek emelkedésüket, ami már közel 2 éve tart.

Egyéb bejelentések is fontosak lehetnek, egyrészt a videohirdetésekkel kapcsolatban, amitől sokat vár a menedzsment. Másfelől azonban a korábban felvásárolt nagyobb platformok, például a 300 milliós Instagram, vagy éppen a 700 millió felhasználóval rendelkező WhatsApp is bejelentések tárgya lehet. A befektetők egyre inkább bevételeket várnak ezektől a platformoktól, nem pedig pusztán a felhasználói tábor növekedését.

Érdekes a technikai kép

A napi grafikon érdekesen fest a gyorsjelentés előtt, a részvény ugyanis éppen az 50 napos mozgóátlaggal küzd, 76,8 dollárnál. Egy vártnál jobb jelentés, illetve pozitív reakció így nem csak a nevezetes szint áttörését segítheti, hanem a hosszú hónapok óta tartó emelkedő trendvonal fölé is visszakerülhet a Facebook. Ebben az esetben ráadásul a januári szinteket is sikerrel törheti át, így akár a 82 dolláros történelmi csúcs is elérhető lehet.

Kedvezőtlen esetben a 71,5-73,5 dollár közötti támasz zóna lehet a mentsvár, amit a 200 napos mozgóátlag is megerősíthet. Ez a jelenlegi szintektől 5-6 százalékra található, amihez hasonló esést csak egyszer produkált a gyorsjelentés másnapján a Facebook, igaz, azt tavaly októberben. A mostani gyorsjelentés tehát meglehetősen fontos lesz a technikai kép szempontjából.

A Facebook napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu