Az irodákat keresték a befeketetők

ingatlanvásárlás
20140305 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows house key. (05 march 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
Több mint hétmilliárd euró érkezett tavaly a régió befektetési ingatlanpiacára. Az irodák voltak a legnépszerűbb célpontok.
Vágólapra másolva!

Több mint 7,7 milliárd euró érkezett a közép- és kelet-európai ingatlanpiacra tavaly Oroszországot nem számítva - áll a CBRE közleményében. Ez 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Lengyelország továbbra is az elsőszámú célpont, 3,1 milliárd euró értékben vettek ott ingatlanokat tavaly. Az orosz piac viszont jelentőset zsugorodott: a 2013-as 5,3 milliárd euró után 2014-ben már csak 2,3 milliárd euró fordult meg az ingatlanpiacon.

További növekedés jöhet

„A hazai befektetési forgalom a régiónál gyorsabb ütemben nőtt 2014-ben, azonban elmaradt a korábbi várakozásainktól, mivel több nagy tranzakciót nem sikerült zárni az év végi hajrában. 2015 biztosan további növekedést hozhat. Januárban közel 320 millió eurónyi ingatlan esetében az ártárgyalások már előrehaladottak, és további 300-350 millió euró értékű ingatlanállomány értékesítésére van eladói szándék” – mondta Borbély Gábor, a CBRE magyarországi kutatási és tanácsadási vezetője.

Új befektetők érkeznek a régióba Forrás: BELGA/AFP/Jonas Hamers

Az irodák a legnépszerűbbek

A legkedveltebb befektetési célpontok az irodák, forgalmuk 61 százalékkal nőtt a régióban, de az ipari ingatlanok iránt is jelentősen, 39 százalékkal erősödött a kereslet. A kiskereskedelmi ingatlanok forgalma 7 százalékot esett, ennek oka az elérhető ingatlanok hiánya és nem a befektetők érdektelensége. A hotelek viszont kelendőbbek voltak, forgalmuk 15 százalékkal emelkedett tavaly.

A trendek folytatódnak

„A legfőbb változás a régiós befektetési piacon egyértelműen a Lengyelországon kívüli országok (főleg Magyarország, Románia és Szlovákia) súlyának növekedése volt 2014-ben. Új befektetők érkeznek a régióba, a kockázatvállalóbbak pedig távolabbra is elmerészkednek, hogy magasabb hozamot érjenek el, már csak azért is, mert Lengyelországban hiány van elérhető ingatlanokból. Várakozásaink szerint ez a trend folytatódni fog, és főleg Magyarország és Románia profitál a befektetők piacválasztási stratégiájának változásából” – mondta Mike Attwell, a CBRE közép- és kelet-európai tőkepiacokért felelős vezetője.