Ennyi volt az amerikai álom?

Vágólapra másolva!
Csaknem felére esett vissza az évesített GDP-növekedés az USA-ban a negyedik negyedévben a július-szeptemberi időszakhoz képest, aminek korántsem örültek a befektetők.
Vágólapra másolva!
  • A 3 százalékos bővülést váró elemzői konszenzushoz képest csupán 2,6 százalékos gazdasági növekedést mutatott be az Egyesült Államok a negyedik negyedévben évesítve.
  • A gazdasági növekedés lassulása a beruházások és a kormányzati költekezések visszafogásának tudható be, ugyanis a fogyasztói kiadások kilenc éve nem nőttek ilyen gyorsan, mint tavaly év végén. A GDP mintegy 70 százalékáért felelős beslő fogyasztás 4,3 százalékkal nőtt a várt 4 százalékkal szemben.
  • Ezzel egyébként jócskán alulmúlja a harmadik negyedévben regisztrált bővülést, amikor is 5 százalékkal hízott a GDP éves alapon. Utóbbi egyébként 2003 óta a legjobb adat volt az USA gazdasága szempontjából. Persze a most közölt első olvast még nem a végső adat, ez pedig némi bizakodásra adhat okot. Márcsak azért is, mert hasonló volt a helyzet a harmadik negyedéves növekedés első olvasatakor is.
  • A hírre az olaj árfolyama 1258 dollár közeléből egészen 1267 dollárig pattant, míg a dollár gyengülni kezdett az euró ellenében. A jegyzések 1,129 közeléből egészen 1,134-ig ugrottak. Mindeközben az amerikai indexek 0,5-1 százalék körüli mínusszal készülnek nyitni.