Tavaly még nőtt az orosz gazdaság

Vágólapra másolva!
Idén ez már nem lesz így.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásoknál jobban, 0,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) tavaly Oroszországban az orosz statisztikai hivatal első becslése szerint. Az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítottak, míg a gazdaságfejlesztési minisztérium január közepén 0,5-0,6 százalékos bővülést valószínűsített.

Évről évre csökken

Az orosz gazdaság az utóbbi öt év legalacsonyabb növekedését mutatta tavaly. 2013-ban 1,3 százalékkal, 2012-ben 3,4 százalékkal, 2011-ben 4,3 százalékkal, 2010-ben pedig 4,5 százalékkal növekedett a GDP. A világgazdasági válság csúcspontján, 2009-ben 7,8 százalékkal zsugorodott az orosz gazdaság.

Az olajtól függ

A gazdaságfejlesztési minisztérium a hét végén küldi el a kormánynak az idei évre vonatkozó előrejelzését a kőolaj 50 dolláros hordónkénti átlagárával számolva. A tárca több forgatókönyvet készített korábban: ha az olaj hordónkénti átlagára 60 dollár lesz, az orosz gazdaság 3 százalékkal esik vissza, ha azonban 40 dollárra zuhan, az orosz GDP 5 százalékkal csökken.