Az orosz segítség nem kell a görögöknek

Syriza leader Alexis Tsipras greets supporters following victory in the election in Athens on January 25, 2015. Greek Prime Minister Antonis Samaras said the nation "had spoken" in handing victory to the anti-austerity Syriza party, and said he hoped the
Alekszisz Ciprasz szerint a görög nép történelmet írt
Vágólapra másolva!
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem kér segítséget Oroszországtól és folytatni kívánja a tárgyalásokat európai partnereivel egy új hitelmegállapodásról.
Vágólapra másolva!

Alekszisz Ciprasz a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfővel tartott megbeszélést követően leszögezte, hogy egyáltalán nem keres új támogatókat. „Lényeges tárgyalásokat folytatunk európai partnereinkkel és hitelezőinkkel. Kötelezettségeink vannak velük szemben” – mondta a görög politikus arra a kérdésre válaszolva, hogy Görögország megpróbál-e segítséget kérni Oroszországtól, amely azt sugallta, hogy kész lenne megfontolni egy Athéntől érkező segélykérelmet.

Nyomás alatt

Görögország nem képes önállóan hitelhez jutni pénzpiacokon és erős nyomás nehezedik rá, hogy hosszabbítsa meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió alkotta hitelezői trojkával kötött, február 28-án lejáró megállapodásokat. A Ciprasz-kormány azonban diplomáciai offenzívába lépett egy új, áthidaló egyezségért, amely lélegzetvételnyi időhöz juttatná, hogy fel tudjon ajánlani egy új hitelmegállapodást.

Alekszisz Ciprasz Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Ciprasz megismételte pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz felhívásait, miszerint szüntessék meg a hitelezői trojka és Görögország közötti tárgyalásokat, és váltsák fel az Athén és az európai uniós, illetve valutaalapos partnerekkel való közvetlen egyeztetésekkel. Véleménye szerint Európa számára „jól átgondolt és szükséges fejlemény” lenne, ha megszüntetnék a trojka ellenőrző szerepét Görögország felett. Mindazonáltal jelezte azt is, hogy a trojka tevékenységének megszüntetéséről tárgyalásokon kell megegyezni.

Merkelre még várnia kell

Ciprasz kedden már Olaszországba utazik, ahol a megszorító gazdaságpolitika ellen fellépő európai politikusok egyik vezéralakja, Matteo Renzi olasz miniszterelnök látja vendégül. Szerdán Francois Hollande francia államfő, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hallgathatja meg az új görög elképzeléseket. Nincs viszont még időpontja Ciprasznak Angela Merkel német kancellárhoz, akinek döntő szava lesz bármilyen új megállapodásról.

Megszüntetnék a trojka ellenőrző szerepét Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Maradnak az euróövezetben

Bár Németország ellenáll egy új görögországi megállapodás javaslatának, Ciprasz kijelentette, hogy az Európában kibontakozott vitahullám váratlan bátorítást jelent Athénnak, mivel az egyre inkább támogatja az irányváltás gondolatát. „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen jelentős erők segíthetik az új kormányt egy új keret kidolgozásában és egy új irányvonal kijelölésében, és nemcsak Görögország, hanem egész Európa vonatkozásában, mert Európa válságban van” – mondta.

A görög kormányfő azt is leszögezte, hogy Görögország nem lép ki az euróövezetből. Hozzátette: hiba lenne azonban azt gondolni, hogy Görögország és Ciprus nem fontos az euróövezet stabilitásának szempontjából. „Az Európai Unió és az euróövezet csonka lenne déli szárnyán Görögország és Ciprus nélkül” – hangoztatta Alekszisz Ciprasz.

Nem kótyavetyélnék el a családi ékszereket

A görög pénzügyminiszter szerint „nem lenne túl okos” a görög „családi ékszereket” újabb privatizációkkal elkótyavetyélni, de a már befejezett privatizációkon a kormány nem kíván változtatni.