Mától kapható a tízezer forintos számítógép

Vágólapra másolva!
A fapados - elérhető árú - számítógépekre specializálódott Raspberry Alapítvány ma dobta piacra a második generációs modelljét, amihez szerintük "már nem kell kompromisszumot kötni".
Vágólapra másolva!

Teljesen felboríthatja a PC-piacot a Raspberry új modellje, amely 35 dollárért - mai árfolyamon számolva mintegy 9600 forintért kínál teljes értékű személyi számítógépet. A Pi 2 az eredeti Pi-nél hatszor gyorsabb, masszív hardver, amin a hírek szerint a Windows 10 is elfut majd.

Teljes értékű

"A korábbi Pi-ket is PC-ként használták, azonban mindenki tisztában volt vele, hogy ezek 35 dolláros - vagyis kompromisszumos - számítógépek," - mondja Eben Upton, a Pi tervezője a Techcrunch-nak, hozzátéve, hogy az új modell már nem kényszeríti kompromisszumokra a felhasználót.

A most bejelentett, 35 dolláros konfigurációban egy 900 megaherzes CPU és egy 1 gigás SD Ram kapott helyet, a 2012-ben piacra dobott modellt pedig nemcsak megerősítették de több szempontból optimizálták is - ennek köszönhető a sokszoros teljesítménynövekedés.

Hatalmasat szólhat

Azt, hogy mekkora lehet a fapados PC-k piaca jól jelzi a Google nonprofit divíziójának a Google.org-nak a tavalyi akciója, amiben egymillió dollárt adtak arra, hogy 15 ezer angol iskolás kaphasson ingyen az akkor még első generációs modellből.

Nem csak PC

Bár a Pi-t a legtöbben számítógépek alapjaként használják, a felhasználási területe természetesen jóval szélesebb ennél. Már mostanra is egy egész kis közösség alakult ki azokból a hobbistákból, akik robotok és különféle egyéb szerkezetek építésére használják a Raspberry modelljét - a megnövekedett számítási kapacitás fényében pedig ez a tendencia is várhatóan erősödik majd.