Félmillióval többen köthetnek lakástakarék-szerződést

Vágólapra másolva!
Félmillió új szerződésre számít a következő években négy lakástakarék-pénztár a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. szerint.  Egyelőre nagyon kevés háztartás rendelkezik lakás-előtakarossági szerződéssel.
Vágólapra másolva!

Fundamenta 1000 fő bevonásával készült piackutatása szerint a körülbelül 1,2 millió új szerződésre számíthatnak a következő 1-3 évben a szolgáltatók. Erre átlagosan havi 11 700 forint állhat a rendelkezésükre.

Keveset teszünk félre

Ez kevesebb, mint a jelenleg élő 1,2 millió szerződések esetén, ahol több mint 16 ezer forint a havi megtakarítás. Azonban ez is kevesebb, mint az optimális havi megtakarítás. A legjövedelmezőbb havi 20 ezer forint megtakarítása lenne, ezután jár ugyanis az elérhető legtöbb támogatás, a befizetés 30 százaléka (de legfeljebb évi 72 ezer forint).

Szlovákia előttönk

Jelenleg 4,1 millió magyar háztartás a lefedettség 18 százaléka rendelkezik lakás-előtakarékossági szerződéssel, ami bőven az európai és a régiós átlag alatt van: korábbi adatok szerint Ausztriában 64, Németországban 37, Csehországban 41 míg Szlovákiában a lakások 25 százaléka rendelkezik előtakarékossággal. Magyarországon jellemző, hogy egy háztartásban két-három családtagra is nyitnak számlát, így egy háztartásra 1,6 szerződés jut.