Két éven belül megtérül az intelligens termosztát

A megspórolt áram miatt a Nest ára két éven belül megtérül
Vágólapra másolva!
A Google egyik mellékprojektje az a startup, ami a Nest nevű intelligens termosztátot fejlesztette. A kütyü a fűtésen tíz-, a hűtésen tizenöt százalékot spórol, így kevesebb mint két éven belül behozza az árát.
Vágólapra másolva!

Az energiahatékonysági beruházások egyik legnagyobb korlátja a viszonylag magas belépési költség, és a hosszú megtérülési idő. A Google Nest nevű házi-startupja most ezt a két akadályt próbálja egyszerre átugrani: az intelligens hőmérséklet-szabályozó rendszer ugyanis a hűtésen és a fűtésen is spórol, így kevesebb mint két éven belül behozza az árát.

A Nest energiamegtakarításai két éven belül pozitívba fordítják a befektetést Forrás: Nest

Külön jó, hogy ezt most nem csak a gyártó állítja, hiszen háromegymástólfüggetlen tanulmány is ugyanerre a következtetésre jutott.

Kevesebb mint két év

A felmérések adatai szerint a Nest a fűtésszámlán 10-12 százalékot, míg a hűtésre használt energián 15 százalékot tudott fogni. Egy átlagos amerikai háztartás rezsijével számolva ez évente 130-150 dolláros megtakarítást jelent. Egy Nest pedig 250 dollárba kerül.

Nem kell áldozatot hozni

Fontos kiemelni, hogy a megtakarításokhoz a kényelemből egyáltalán nem kell lejjebb adni, hiszen a szerkezet a hűtést és a fűtést is csak akkor teszi takarékra, amikor senki nincs a lakásban. A távirányításnak köszönhetően pedig természetes, hogy újra hazaérve ismét a megszokott hőmérséklet várja a felhasználót.

Mindent optimalizál

A Nest persze jóval több egy ügyes távirányítónál: a szerkezet adatokat gyűjt a kinti hőmérsékletről valamint a felhasználók korábbi szokásairól, hogy hosszú távon tovább optimalizálhassa az energiafelhasználást - ami akár további megtakarításokhoz vezethet.

A közelmúltban pedig megjelent a Nest API-ja, ami arra utal, hogy a cég következő célpontjai a háztartások víz illetve gázfogyasztásának optimalizása lesznek.