Tovább dübörög Matolcsy hitelprogramja

Vágólapra másolva!
A legtöbb pénz a mezőgazdaságba megy.
Vágólapra másolva!

Közzétette honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalkozásoknak nyújtott növekedési hitelprogram (nhp) eddigi eredményeit. 2015 január 30-ig a program két szakaszában együttvéve mintegy 19400 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, több mint 1300 milliárd forint összegben, áll a jelentésben. A most futó, második szakaszban 601,2 milliárd forintnyi hitelről kötöttek szerződést, ebből 484 milliárd forintot folyósítottak.

A mezőgazdaságé a legtöbb hitel

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul, derül ki a jelentésből. Regionális eloszlásban Közép-Magyarország vezet, a hitelek 28 százaléka ide irányult. Kelet- és Délkelet-Magyarországba a hitelek 16 és 17 százaléka.

A legtöbb hitel beruházásra megy

A második szakaszban létrejött 601,2 Mrd forintnyi szerződés közel 97 százaléka új hitel (a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet). Ez így oszlik meg:

  • Új beruházási hitel (és lízingügyletek): 62 százalék.
  • Új forgóeszközhitel: 26 százalék.
  • EU-s támogatások előfinanszírozása: 12 százalék.

Az új beruházási hitelek átlagos mérete 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 58 millió forint, míg az EU-s hiteleké 36 millió forint.