Még csak most kezdődik az igazi rali Kínában

Vágólapra másolva!
Már több mint 63 százalékot emelkedett az elmúlt fél évben a kínai CSI 300 Index, az egyik legsikeresebb kínai hedge fund menedzser szerint viszont a rali még csak most kezdődik igazán. Ha beigazolódik, amit mond, még a most beszállóknak is mesés hozamokat nyújthat a kínai részvénypiac.
Vágólapra másolva!

Hiába emelkedett már több mint 63 százalékot a kínai részvények árfolyamaiból képzett CSI 300 index az elmúlt fél évben, még mindig hatalmas növekedés áll előtte. Így gondolja legalábbis a tavalyi év legsikeresebb ázsiai hedge fund menedzsere, Joseph Zeng. Véleménye szerint a rali összesen három fázisból fog állni, és egyelőre még csak az elsőben járunk.

Bár a menedzser nem akart jóslásokba bocsátkozni arról, hogy meddig mehet még az index értéke, értékeltség alapon 30 körüli P/E mutató körüli értéket tart reálisnak. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a jelenlegihez hasonló vállalati profitok maradnak, további 100 százalékos növekedés várható az indexben.

CSI 300 index napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az értékeltség visszatérése a normális szinthez

Az eddig látott rali jelenti Zeng szerint az emelkedés első fázisát. Véleménye szerint ennek hajtóereje nagyrészt abban keresendő, hogy a részvények most kezdenek visszatérni a múltbeli értékeltségi szintjeikre. Erre utal az is, hogy amikor az emelkedés 6 hónappal ezelőtt elkezdődött, a CSI 300 értékeltsége mindössze 9,6-os szinten állt, vagyis mélyen az elmúlt 10 év átlagához, a 19-es értékéhez képest.

Az eddigi rali hatására viszont ez az érték még csak 15,2-ig ment fel, és Zeng úgy véli, hogy ennek fair értéke 20 és 30 van. Bőven van még tehát növekedni. Összehasonlításképpen pedig érdemes megemlíteni, hogy a piac 2007-es csúcsán az index 49-es értékeltségen forgott.

Forrás: Investor.hu

Vállalati profitok növekedése

A menedzser szerint a kínai vállalati profitok a második vagy harmadik negyedévben kezdenek majd igazán növekedni, amikor a kínai központi bank által novemberben bejelentett kamatvágás éreztetni kezdi a hatását a gazdaságban. De a portfóliómenedzser szerint a hitelezés költségeit egyre lejjebb viszi majd a zuhanó nyersanyag árak által lenyomott infláció is.

A következő 12 hónap vállalati profitjai ennek megfelelően 24 százalékot növekedhetnek Kínában az elemzők szerint. Ez jelenti tehát a második fázist, és az sztár menedzser véleménye szerint az ehhez köthető rali még az elsőnél is hosszabb és erősebb lesz.

A külföldi tőke beáramlása

A rali harmadik fázisa pedig akkor következik be, amikor a külföldi befektetők, a világ minden pontjáról elkezdik önteni a pénzt a kínai részvényekbe. Azt, hogy ez jelenleg még közel sincs így, jól bizonyítja, hogy a sanghaji és a hongkongi tőzsde összekapcsolása révén Kínába felé engedélyezett napi kvóták 30 százalékát sem használták ki a külföldi befektetők.

Amennyiben viszont a kínai A-részvények is bekerülnek az MSCI globális indexébe, a globális alapok is megkezdenék a kínai részvények vásárlását. Becslések szerint pedig ez 300 milliárd dollárnyi tőkét vonz majd a kínai részvénypiacra, ami tekintve a sanghaji tőzsde 4 200 milliárd dolláros kapitalizációját, több mint 7 százalékos növekedést jelentene.

Forrás: Investor.hu

Zeng szerint a legtöbb nemzetközi befektető tehát nem az első fázisból fog profitálni, azt inkább a helyi befektetők tették és teszik meg jelenleg is. A harmadik fázisban viszont már a külföldiek is kiveszik a részüket a növekedésből.

Bizonytalanságok

Ne felejtsük el ugyanakkor azt sem, hogy a kínai gazdasággal kapcsolatban számos kétely is felmerül. Ezek közé tartozik például, a kínai ingatlan és hitel lufi körüli félelmek, a gazdasági növekedés folyamatos lassulása illetve az sem mellékes, hogy a kormány éppen az irtózatos méreteket öltött kölcsönből való tőzsdei kereskedés elfojtásán dolgozik.

A kínai részvények tehát mindenképpen a kockázatkedvelő befektetőknek ajánlott. Amennyiben viszont bízunk a jövőbeli hatalmas növekedésben, akár az Investor Trader rendszerében elérhető számos eszköz segítségével is befektethetünk az ázsiai ország részvénypiacába.