Új kedvezményeket kínál a gazdáknak a növekedési hitelprogram

Vágólapra másolva!
Az idei évtől számos új elem tarkítja a területalapú támogatások rendszerét. Ilyen a támogatási összeg felső korlátjának bevezetése, valamint az úgynevezett zöldítési követelmények alkalmazása.
Vágólapra másolva!

2015-ben új források állnak a mezőgazdasági vállalkozások, a családi gazdálkodók és az őstermelők rendelkezésére. A korábbi SAPS támogatások igénylése és kifizetése lényegében változatlan, de sok fontos újdonságot tartogatnak a feltételek. A megelőző években kifizetett hektáronkénti összegekkel nagyságrendileg megegyező mértékű támogatások a későbbiekben alaptámogatásként és ehhez kapcsolódó úgynevezett „zöld komponensként” vehetők igénybe. A Földművelésügyi Minisztérium számításai szerint az alaptámogatás várhatóan 144,7 euró, míg a zöld komponenst hektáronként 81,3 euró értékben fizethetik ki.

Nincs ma ennél jobb a piacon

„A támogatás-előfinanszírozási konstrukciókkal minden egyéb lehetőségnél egyszerűbben és olcsóbban biztosítható a termelési ciklus forgóeszköz-igénye. Az OTP Bank az idei évtől akár a következő 3 évre is biztosítani tudja ezeket a forrásokat fix 2,5 százalékos hitelkamat mellett. Ennél kedvezőbb finanszírozási lehetőség nincs ma a piacon”– fejtette ki Szabó István, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyfélkapcsolati igazgatója. Hozzátette, mivel 2015 végéig meghosszabbították a növekedési hitelprogramot, a területalapú támogatásra jogosult agrárvállalkozások, őstermelők és családi gazdálkodók – az ügyfélminősítés eredményétől függően – idén ismét akár a támogatási összeg 85 százalékának előfinanszírozását is igényelhetik kedvezményes hitel formájában. Ezzel hektáronként 57.600 Ft kedvezményes forrást bocsátanak rendelkezésre. Mindemellett a rulírozó jellegű előfinanszírozási termékekkel akár három évre is biztosíthatók a szükséges források, kiemelten előnyös feltételekkel, a futamidő végéig változatlan, 2,5 százalékos hitelkamat mellett.

Tervezhetőbb a munka a hitelprogrammal

Szabó István szerint a vállalkozásoknak nagyon vonzó lehet a hitelprogramban, hogy a piaci ajánlatoknál jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak külső forráshoz. Az évi maximum 2,5 százalékos hiteldíj ugyanis már tartalmazza az összes kapcsolódó díj- és jutaléktételt, valamint az esetlegesen igénybe vehető hitelgarancia költségeit is. A szakember hozzátette: az NHP kedvezményes hitelkonstrukciói idén is egész évben nyitva állnak a vállalkozások előtt. Ez jobb tervezhetőséget és felhasználhatóságot biztosít az érintetteknek.

Két év egy összegben

Ráadásul a pénzintézeteknél új konstrukciók várják az agrárvállalkozásokat, amelyekkel előnyös feltételek mellett tudnak további forrásokat igénybe venni. Szintén az NHP forrásaira épül a Zöldkártya hitelkonstrukció. Ezzel az érintettek nem csak az idei, hanem a következő két év támogatásának összegét is megkaphatják egy összegben. A hektáronkénti hitelösszeg pedig akár 115 200 Ft is lehet, szintén 2,5 százalékos hiteldíj mellett.

Rulírozó hitel formájában, miután támogatásból fizették vissza a kölcsönt, a kölcsönösszeget újból le lehet hívni további egy vagy két évre. Ebből pedig akár a régóta tervezett beruházásokat is meg lehet valósítani.