A paksi atomerőműnek köszönhetjük az áramtermelés több mint felét

atomreaktor ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET épület belső erőmű FOTÓ FOTÓTÉMA HÉTKÖZNAPI ipari létesítmény KÉPKIVÁGÁS totál Paks, 2011. március 7.
Az atomerőmű II-es blokkja. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei a
Paks, 2011. március 7. Az atomerőmű II-es blokkja. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
2014-ben az ország villamosenergia-termelésének 53,6 százalékát biztosította a paksi atomerőmű a magyar villamosenergia-ipar legnagyobb termelőegysége, hazánk egyetlen atomerőműve.
Vágólapra másolva!

A nemzetközileg is elismert magas biztonsági színvonal és a gazdaságos, környezetkímélő termelés mellett a teljesítmény-kihasználásban is a legjobbak között jegyzik Magyarország egyetlen atomerőművét, olvasható az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményében.

Erős évet tudhat maga mögött az erőmű

Tavaly a négy blokk 15 648,6 gigawattóra villamos energiát állított elő, ezzel a termelést tekintve a tavalyi év volt a negyedik legjobb az erőmű történetében, mondta Hamvas István vezérigazgató. A termelés és biztonság tekintetében is jó évet hagy maga mögött az atomerőmű, amely nemzetközi összehasonlításban hosszú távon is jól teljesít. Az egész élettartamra vonatkozó teljesítmény-kihasználási tényező alapján az öt legjobb VVER-440 típusú blokk közül három paksi, mondta a vezérigazgató.

Az atomerőmű II-es blokkja Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„A paksi egységek terveink szerint további húsz évig szavatolják majd a biztonságos, kedvező árú, környezetbarát alaperőművi termelést, hiszen 2014-ben már a 2. blokk is megkapta az Országos Atomenergia Hivataltól az üzemidő-hosszabbítási engedélyt” – mondta Hamvas István. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy az atomerőmű értékesítési nettó árbevétele 6,8 százalékkal csökkent és 172,9 milliárd forint volt 2014-ben.