Kartellezés miatt hat céget megbírságolt a GVH

Nem ér majd semmit a betétbe tett pénzünk, bankbetét, kamattartás, jegybank, forint, bankjegy, készpénz
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal döntése szerint hat cég egyeztette beadási árait, illetve ajánlatait különböző közbeszerzési eljárásokon.
Vágólapra másolva!

A versenyhivatal döntése szerint az ÉTER-1. Mérnöki és Tanácsadó Kft, valamint az AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termálenergetikai Kft. egyeztette beadási árait, illetve ajánlatait a Komló város önkormányzata által kiírt közbeszerzési eljárásokon. Ugyanerre a megállapításra jutott a GVH az ÉTER-1 és a QUALIKO Műszaki Tervezési és Tanácsadói Iroda Bt. esetében az Országos Rendőr-főkapitányság által kiírt közbeszerzési eljáráson, illetve az ÉTER-1, az EUROLARES Gépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az RVI Magyarország Tanácsadó Kft. és a SCHNEIDER Investment Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. esetében az egyes megyei rendőr-főkapitányságok által kiírt közbeszerzési eljárásokon.

Bírságolt a GVH Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A komlói önkormányzat napelemes energiatermelés megvalósítása tárgyában írt ki közbeszerzési eljárást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat keretében. Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a megyei rendőr-főkapitányságok épületenergetikai korszerűsítésre írtak ki közbeszerzési eljárásokat.

Valamennyi közbeszerzési eljárás egyszerűsített, hirdetmény közzététele nélküli eljárás volt, amelynek keretében az ajánlatkérő legalább három – az előzetes vizsgálatok alapján alkalmasnak talált – mikro-, kis- vagy középvállalkozást kért fel ajánlattételre, közölte a versenyhivatal.

Közel 150 milliós bírság

Az eljárás alá vont vállalkozások magatartásukkal megsértették a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmát, amiért a GVH az alábbiak szerinti bírságok megfizetésére kötelezte őket:

  • ÉTER-1: 16,6 millió forint
  • EUROLARES: 14,4 millió forint
  • RVI: 9,8 millió forint
  • QUALIKO: 0,59 millió forint
  • SCHNEIDER: 30,6 millió forint
  • AQUAPLUS: 76,4 millió forint

A jogsértésekért a vállalkozásokkal szemben összesen 148,39 millió forint bírságot szabott ki a GVH. A versenyhivatal a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához – releváns forgalomként – a nyertes ajánlat összegének háromszorosát vette figyelembe, majd értékelte a súlyosító és enyhítő körülményeket.