Kiemelt beruházás lesz a Párizsi Udvar átalakítása. Nem kell majd tervtanácsi vélemény, és településképi véleményezési eljárás sem. Az épületet szállodává alakítják. 

Kiemelt beruházássá nyilvánítja a kormány a Párizsi Udvar átalakítását. Ez könnyebb és gördülékenyebb hatósági ügyintézést jelent. Az épületet szállodává alakítják a fejlesztők. A kiemeltté nyilvánításról szóló kormányrendelet tervezete szerdán került fel a kormány honlapjára.

Az öt éve üresen álló Párizsi Udvar tulajdonjogát 2,1 milliárd forintért szerezte meg a belvárosi önkormányzattól nyílt, többfordulós nemzetközi pályázaton a Mellow Mood Group tavaly nyáron.

A Klotild palota sorsára jut

A pályázaton a csoport magyar projektcége, a Párizs Property Kft. indult, ezt nevesíti a kormányrendelet tervezete is. A céginformáció adatai szerint a projektcéget tavaly február végén 500 ezer forinttal alapította egy Belize-ben bejegyzett cég, majd csatlakozott hozzá márciusban egy Abu Dhabi illetékességű magánszemély. Mindkettejüket a Budapesten lakó Majdi Helmi Rida követte a tulajdonlásban, az adatok szerint jelenleg ő az egyetlen tulajdonos, egyben ő jogosult a cég képviseletére is. A cég jegyzett tőkéje múlt év áprilisa óta 3 millió forint.    

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Az arab magánszemélyek tulajdonában lévő Mellow Mood cégcsoport alakította szállodává a szintén a Ferenciek terén lévő Klotild palotát is. Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa, ügyvezetője, a vásárlást követően arról beszélt, hogy eredeti állapotában szeretnék visszaállítani az épületet, amelyhez 1980 óta nem nyúlt hozzá senki. Vendéglátóhelyeket, konferencia-helyszínt és ötcsillagos apartman hotelt alakítanának ki. A cégcsoport másik tulajdonosa és ügyvezetője, Sameer Hamdan akkor úgy tájékoztatott, hogy 1986 óta vannak Magyarországon, és 1997 óta fejlesztenek ingatlanokat. A Belvárosban tucatnyi szállodát birtokolnak és üzemeltetnek, mintegy ötszáz embert foglalkoztatnak.

Mi alól mentesül?

A kormányrendelet-tervezet a kiemelt jelentőségű ügyek koordinálására - kormánymegbízottként - a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottat jelöli ki. Az építési hatósági ügyekben első fokon Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi Hivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala jár el. A másodfokú hatóság pedig a Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala. A kiemeltté nyilvánítás révén nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.