Teljesen eltűnt a bioüzemanyag árelőnye a benzinnel szemben, sőt, egyes hazai kutakon már az E85 kerül többe, írta a Napi Gazdaság.

Az E85 ára elsősorban nem az olajárakat, hanem például az előző évi kukoricatermést követi, így ez az üzemanyagfajta nem tudta tartani a hagyományos benzin áresését, mondta a lap szerdai számában Héjj Demeter. A Magyar Bioetanol Szövetség elnöke hozzátette, hogy nem ez az első eset, amikor a bioetanol ára megközelíti vagy magasabbá válik, mint a hagyományos üzemanyagoké, hiszen hasonló történt 2009-ben is, amikor az olajár a kialakuló gazdasági válság következtében ugyancsak többéves mélypontra került.

Bioetanolt tankolnak egy kamionbaForrás: MTI/Kollányi Péter

A mostani helyzet szerinte nem befolyásolja jelentősen a fogyasztást, az drasztikusan 2011-ben esett vissza, amikor 40-ről 70 forintra emelkedett az E85 jövedéki adója, amivel a bioüzemanyag lényegében elvesztette adókedvezményét a benzinnel szemben. Míg a legjobb évben körülbelül 36 millió liter E85-öt értékesítettek Magyarországon, addig 2012 végére ez a hatodára esett, mondta a szövetség vezetője.