Mindenkit elvarázsolt a Disney

Walt Disney
Vágólapra másolva!
Sikerült elvarázsolnia a befektetőket negyedéves számaival a Walt Disneynek, aminek köszönhetően történelmi csúcson készül indítani a mai kereskedést a részvény. 2015 is fontos év lehet a világ legnagyobb szórakozatóipari cége számára, amely idén a Bosszúállók mellett a legújabb Star Wars epizóddal örvendeztetheti meg a nézőket.
Vágólapra másolva!

Hatalmas meglepetést tartogatott befektetőinek a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalata, a Walt Disney, amely tegnap piaczárást követően tette közzé negyedéves számait.

Íme, a számok, melyek lenyűgözték a befektetőket:

  • A 13,4 milliárd dolláros bevétel 8,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ráadásul a 12,9 milliárdos elemzői várakozást is sikerült túlszárnyalni.
  • Eközben a profit 19 százalékkal, 2,18 milliárd dollárra hízott, ami egy részvényre vetítve 1,27 dolláros nyereségnek számít. Eközben a szakértők „csupán” 1,07 dolláros profitot vártak a Disneytől a negyedik negyedévben.

A kiugró negyedév nagyban köszönhető a Jégvarázs című animációs filmnek, ugyanis a karácsonyi időszakban jócskán megugrott a mesefigurák iránti kereslet. Ha csak a Disney termékeinek bevételeit nézzük, akkor éves alapon 22 százalékkal több pénz folyt be a cég kasszájába, mint egy évvel korábban. Ráadásul az üzemi szintű nyereség 46 százalékkal magasabb volt ebben a szegmensben.

Összességében azonban még mindig a műsorszolgáltatás adja a Disney bevételeinek javát, a közel 5,9 milliárd dolláros adat ráadásul 11 százalékos növekedést mutat éves alapon. Szintén nagy tömeget vonzottak a kalandparkok, ahol a látogatók 3,9 milliárd dollárt költöttek el, 9 százalékkal többet, mint 2013 azonos időszakában. A szegmenssel kapcsolatban fontos hír lehet, hogy az év vége helyett 2016 elején nyílhat meg a shanghaji kalandpark.

Forrás: Investor.hu

Ami a filmeket illeti, kasszasikerből 2015-re is juthat, ugyanis májusban kerül a mozivásznakra a Bosszúállók legújabb része, továbbá az év végén érkezik a Csillagok háborúja friss epizódja, amely így a filmbevételek mellett hosszabb távon a kalandparkok bevételeit és a játékeladások befolyó összeget is nagyban emelheti.

Nagy várakozás előzi meg a Csillagok háborúja 7. részét Forrás: InterCom

Csúcson nyithat a Disney

Jókor jött a kedvező gyorsjelentés a Disney számára a január végi korrekciót követően. Már a keddi kereskedés során zsákolni kezdték a részvényeket, azaz még a jelentés közzététele előtt. Azóta pedig a hangulat csak fokozódott, az indikációk ugyanis azt mutatják, hogy új történelmi csúcson készül nyitni az árfolyam 98 dollár közelében. Mindez igen fontos lenne a részvényesek számára, hiszen a papír év vége óta képtelen túljutni a 96 dolláros szinten.

Walt Disney napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu