Nem isznak elég vizet a magyar gyerekek derül ki egy felmérésből. A kutatás alapján a gyerekek egyötödét fenyegeti a dehidratáció.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös felmérése szerint a Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede „kritikusan alacsony vízfogyasztónak” tekinthető. A 4 és 6 év közöttiek többet isznak, de ők sem eleget, de a helyzet a 9-10 éves fiúknál a legrosszabb. Közülük tízből négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet. Összességében a gyerekek egyötöde mutathatja a kiszáradás tüneteit, többnyire azért, mert sokan egyszerűen elfelejtenek inni akkor is, ha már kezdenek szomjúságot érezni.

Elhízáshoz is vezethet

A kritikusan alacsony vízfogyasztás különösen a túlsúllyal küzdő gyerekeknél gyakori, közülük minden harmadik potenciálisan alulhidratált. Az elhízottaknál ez az arány az 50 százalékot is eléri. A magyarázat az, hogy a test folyadékigénye a testsúllyal arányos, így az ő szervezetüknek mégtöbb vízre lenne szüksége, de többségük mégsem iszik többet.

Az elhízáshoz máshogy is kapcsolódik a rendszeres ivás elmulasztása. „A fizikai munka, a torna, a tanulás vagy szellemi tevékenység egytől egyig igénylik a megfelelő folyadék-ellátottságot. Ennek hiányában romlik a figyelem, koncentrálóképesség, de a fizikai teljesítmény is, ami a mozgás hiánya miatt további súlygyarapodáshoz vezethet. De nehézségek léphetnek fel a tanórákon is: a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával" - idézi a közlemény Réthy Lajos főorvost, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagját.

Napi 1,6 liter víz a minimum

A felmérést 800 fős, reprezentatív minta alapján készítették, fővárosi és kecskeméti gyerekek megkérdezésével. Magyarországon most vizsgálták először a kiskorúak dehidratáltságátAz itteni éghajlaton, mozgásszegény életmódot folytató felnőtteknek elvileg naponta 1,6 liter vizet kellene meginnia. Az étkezésekkor bevitt víztartalommal együtt ez már biztosítja a szükséges napi mennyiséget. A gyerekek a dehidratációra fokozottan érzékenyek, részben azért, mert testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül.