Vágólapra másolva!
Üzemi eredmény szinten jobb, nettó profit soron rosszabb számokat közölt a Richter gyorsjelentésében. A nemzetközi piacokon a görögök és az orosz-ukrán konfliktus aggasztják a befektetőket.
Vágólapra másolva!
  • Vegyesre sikerült a Richter negyedik negyedéves gyorsjelentése. A költségcsökkentéseknek köszönhetően jócskán túlszárnyalta a várakozásokat az üzemi profit, amit azonban teljes egészében eltüntetett a rubel leértékelődése miatti pénzügyi veszteség. Ennek következtében pedig közel másfél évtizede nem látott szintekre süllyedt az egy részvényre jutó profit nagysága. A részletes elemezésünket itt olvashatják el.
  • Pénteken kimondottan jól ment a régiós tőzsdeindexeknek nyugat-európai társaikhoz viszonyítva, 0,6-1 százalékos pluszokat lehetett látni. Itthon az OTP és a Richter is 1 százalék felett tudott erősödni, míg az osztrák parketten a Raiffeisen emelkedett ki több mint 7 százalékos pluszával.
  • Közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója ma délután 4 órakor, írja az MTI. A múlt héten a hvg.hu számolt be, hogy a Raiffeisen magyar bankjának, vagy annak lakossági üzletágát az Erste veheti meg.
  • Szerdán összeülnek a német, a francia, az orosz és az ukrán vezetők Minszkben, hogy rendezzék a kelet-ukrajnai helyzetet. Múlt héten a francia és a német államfő is járt Moszkvában és Kijevben is, de túl sok információ nem érkezett még az egyeztetésekről. Putyin szombaton arról beszélt, hogy Oroszország nem készül háborúra, és kész együttműködni mindenkivel.
  • Nem szeretnék meghosszabbítani a február végén lejáró nemzetközi mentőcsomagot a görögök, jelentette ki Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök vasárnap Athénban. Ugyanakkor egy áthidaló támogatási programot szeretnének kidolgozni. Emellett a minimálbér emeléséről és a privatizáció leállításáról is beszélt. Ciprasz szintén megemlítette, hogy Németországnak jóvátételt kellene fizetnie a második világháború alatt Görögországban elkövetett tetteiért.
  • Görögországnak várhatóan távoznia kell az euróövezetből, mert további tagsága sem a görög gazdaság, sem a valutaunió érdekeit nem szolgálja, mondta vasárnap a BBC-nek Alan Greenspan volt amerikai jegybankelnök. Ha Görögország nem kap további kölcsönöket, az óhatatlanul törlesztési csődhöz és az ország euróövezeti távozásához vezet, majd hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy az eddigi "megannyi csalódás után" ki lenne hajlandó újabb hiteleket adni Görögországnak.
  • Kisebb mínuszokkal indulhat a kereskedés az európai piacokon a görög és az orosz-ukrán bizonytalanságok miatt. A pénteki kereskedésben 0,2-0,5 százalékos mínuszok jöttek össze a főbb nyugat-európai börzéken, egyedül a spanyol tőzsde végzett 0,4 százalékos pluszban. Az amerikai tőzsdeindexek is mínuszban fejezték be a napot annak ellenére, hogy a kimondottan erős munkaerőpiaci adatokat követően még nem volt rossz a hangulat.
  • Janet Yellen február 25-én a Kongresszus bizottságai előtt fejti majd ki véleményét az amerikai monetáris politika irányáról (a kamatemelés lehetőségéről), illetve a gazdaság kilátásairól. A Credit Suisse vezető közgazdásza szerint ez lehet a következő lényeges esemény a részvénypiacok szempontjából.
  • A vártnál lényegesen gyengébb lett a kínai export és import januárban, előbbi váratlanul csökkent (várt: +5,9%, tény: -3,3%), míg utóbbi sokkal gyengébb lett a vártnál (várt: -3,2%, tény: -19,9%). A sanghaji tőzsde azonban a kezdeti mínuszokat a kereskedés vége felé már pluszban jár, míg a hongkongi index csak kisebb csökkenésben tartózkodik.
  • Betörne az okostelefon-piacra az Alibaba (NYSE), ugyanis az e-kereskedelmi óriás 590 millió dollárt fektet be a Meizu Technology-ba. A Meizu MX4-es telefonja egyébként a legnépszerűbb közép-árkategóriájú okoskészülék Kínában, megelőzve a nagy rivális Xiaomi termékét.