A Raiffeisen optimalizálja magyarországi tevékenységét

2015.02.09. 23:47

Az osztrák Raiffeisen bankcsoport eladja lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankot, az ázsiai és az amerikai piacról pedig visszavonul a bank felügyelőtanácsának hétfői döntése értelmében. A szűkszavú sajtóközlemény szerint Magyarországon a bank optimalizálja a tevékenységét.

Az RBI közölte, hogy csökkenteni kívánja jelenlétét az oroszországi piacon is. A tőzsdék zárása utánra időzített bejelentés Magyarországgal kapcsolatban optimalizálásról szólt, a sajtóközlemény ennek részleteit nem közölte.

A banknál kedden sajtótájékoztatót tartanak, amelyen várhatóan további részleteket közölnek. Az osztrák, valamint a további kelet-európai piacon a felügyelőtanács az üzleti modell további fenntartásáról döntött. A bank ugyanakkor 2016-ig jelentősen csökkenti vagy feladja az egyesült államokbeli, 2017-ig pedig az ázsiai tevékenységét.

Az előzetes adatok szerint az RBI éves vesztesége 2014-ben 493 millió euró volt, ami alatta van a korábban meghatározott 500 millió eurós maximumértéknek. A drasztikus csökkentés oka a bank tőkehelyzetének javítása, új célként határozták meg, hogy a bank 2017-re 12 százalékos elsődleges tőkearánnyal rendelkezzen. Ez az érték 2014 végén 10 százalékos volt.

Nem adják el

A Raiffeisen Bank Zrt. Magyarországon 112 fiókkal és mintegy 600 ezer ügyféllel rendelkezik, a mérlegfőösszege a 2013. évi nemzetközi számviteli adatok (IFRS) alapján, konszolidáltan számítva 1851 milliárd 488 millió forint volt. A bank 2014. március 28-i sajtótájékoztatóján Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója leszögezte: a magyar bankszektor egyik meghatározó, univerzális szereplője marad a Raiffeisen Bank, amelynek vesztesége jelentősen, 34 százalékkal 31,2 milliárd forintra csökkent 2013-ban.

Heinz Wiedner a 2014. március végi sajtótájékoztatón leszögezte: a magyarországi Raiffeisen eladása lekerült a napirendről, a pénzintézet jövőbeni stratégiája az elsődleges ügyfélkapcsolatokra, valamint a versenyképes, magas szolgáltatási szint nyújtására koncentrál. A bank működési költségei 53 milliárd forintot tettek ki 2013-ban, céltartalékképzésre pedig közel 42 milliárd forintot fordítottak. A nem teljesítő hitelek aránya 30 százalék alatti szinten stabilizálódott, és egyre kevesebb kölcsönszerződés kerül ebbe a kategóriába.