Fellibben a fátyol a svájci bankok mocskos titkairól

Vágólapra másolva!
A világ 200 országának 100 ezer polgára számára nyújtott etikailag és törvényileg is megkérdőjelezhető segítséget a HSBC Bank svájci magánbanki részlege. Az erről szóló dokumentumtömeget nemzetközi újságírócsapat nyálazta át. Adóelkerülő üzletemberek, diktátorok és hozzátartozóik, véres gyémántokon tollasodó kereskedők, vagy épp bűnözők ügyesen forgatott millióit találták meg több mint ezer mostani lottóötös értékében.
Vágólapra másolva!

Bűnözők, emberkereskedők, adóelkerülők, politikusok és hírességek piszkos pénzügyeire derített fényt egy 45 fős nemzetközi újságírócsapat. Az általuk megszerzett titkos dokumentumokból kiderül, hogyan vett részt egy sor törvénytelen tranzakcióban a HSBC svájci magánbanki részlege. Több mint 100 milliárd dollár (27,7 ezer milliárd forint, vagy több mint ezer aktuális lottóötös) forgott a kérdéses bankszámlákon, többnyire azzal a céllal, hogy gazdáik elkerüljék hazájuk adóit, és kijátsszák adóellenőreit.

A dokumentumok a francia Le Monde-on keresztül jutottak a Nyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumához (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ), és egy rakás törvénytelenségről és etikátlan gyakorlatról tanúskodnak. Voltak, akik adót csaltak, egyes ügyfelek hatalmas összegeket vettek fel használt bankókban, mások véres gyémántokból megszerzett profitjukat pihentették a számlákon. A bankárok előszeretettel adtak tanácsot az ügyfeleknek, hogyan rejtsék el az adóhatóságok elől bevételeiket és vagyonaikat, és kínáltak banki szolgáltatásokat nemzetközi bűnözők, korrupt üzletemberek és más kockázatos személyek számára.

Forrás: AFP

A dokumentumok a 2005 és 2007 közötti időszakra vonatkoznak, és közel megegyeznek azokkal, amelyeket 2010-ben a francia állam szerzett meg, és adott tovább több államnak, amelyekben egy rakás bűnügyi – jellemzően adócsalás miatti – eljárás indult a bennük található információk alapján. Korábban Németország is érdeklődött hasonló adatok iránt, ezek azonban egészen idáig nem kerültek nyilvánosságra.

A dokumentumokból kiderül, hogy a bankárok nemcsak, hogy tisztában voltak vele, hogy alkalmanként törvényszegéshez asszisztálnak, de ők maguk is ajánlgattak módszereket adóelkerüléshez, például offshore-ozást. A Guardian brit lap idéz is a dokumentumokból:

  • például egy csak Festőként emlegetett londoni pénzember ügyét, aki az olasz adóhatóságot akarta kijátszani. A HSBC egyik menedzsere ennek a kockázatait mérlegeli az egyik feljegyzésben;
  • vagy a véres gyémántokkal kereskedő Emmanuel Shallop ügyét, akinek Dubajban segítettek számlát nyitni, tudván, hogy szeretne rejtve maradni a belga adóhatóság elől;
  • vagy éppen azt, miként forgatták meg a HSBC köztiszteletben álló klienseinek számláin a párizsi külvárosok bevándorlóinak értékesített marihuánából származó illegális bevételeket.
Forrás: AFP/Facundo Arrizabalaga

A HSBC nemzetközileg páriának számító országok vezetőihez közel álló személyek ügyeit is intézte, mint például

  • Hoszni Mubarak leváltott egyiptomi elnök,
  • Ben Ali elüldözött tunéziai elnök,
  • Bassár el-Aszad szíriai elnök.

Rajtuk kívül különböző brit, orosz, ukrán, grúz, kenyai, román, indiai, liechtensteini, mexikói, libanoni, tunéziai, kongói, zimbabwei, ruandai, paraguayi, dzsibuti, szenegáli, Fülöp-szigeteki és algériai politikusoknak nyújtottak szolgáltatásokat.

Az HSBC-t több országban is büntetőeljárás fenyegeti az ügyek miatt. A bank maga is elismerte a visszaéléseket, de jelezte az ICIJ-nek, hogy 2007 után sokat javítottak a megfelelőségeken és a pénzkezelési szabványokon. Az évek során bevezettek egy sor reformot, és megszabadultak egy sor kockázatos ügyféltől is, 70 százalékkal csökkentették a számukat.