Nem csak a görögök távozhatnak a valutaunióból

Görögország, gazdaság
ILLUSTRATION - A Greek euro coin stands in a water surface, which reflects the Greek flag, in Schwerin, Germany, 05 January 2015 (arranged photograph). The situation in Greece and the monetary policy of the ECB have caused the commom currency euro to drop to its lowest rate since 2006. PHOTO: JENS BUETTNER/dpa
Vágólapra másolva!
Görögországnak várhatóan távoznia kell az euróövezetből, mert további tagsága sem a görög gazdaság, sem a valutaunió érdekeit nem szolgálja – mondta vasárnap a BBC-nek Alan Greenspan.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve volt elnöke kijelentette: a jelenlegi euróövezeti válságot nem látja megoldhatónak úgy, hogy Görögország továbbra is a valutaunió tagja marad. Greenspan szerint csak idő kérdése, hogy mindenki felismerje: a válás a legjobb stratégia.

Senkinek nem jó

A Fed 88 esztendős egykori vezetője szerint, ha Görögország nem kap további kölcsönöket, az óhatatlanul törlesztési csődhöz és Görögország euróövezeti távozásához vezet. Greenspan közölte: nem tudja elképzelni, hogy az eddigi "megannyi csalódás után" ki lenne hajlandó újabb hiteleket adni Görögországnak. Hozzátette: véleménye szerint sem Görögországnak, sem a többi valutauniós gazdaságnak nem jó, ha Görögország továbbra is az euróövezet tagja marad.

Görögország távozását jósolják Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Egyes londoni elemzőházak sem zárják ki a "Grexit" lehetőségét, vagyis Görögország távozását az euróövezetből. Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét.

Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a radikális baloldali kormánypárt, a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.

Nem kedveltem az eurót

Alan Greenspan a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: személyesen soha nem volt nagy rajongója az eurónak, egyebek mellett azért, mert a valutaunió létrehozása "gazdasági köntösbe bújtatott geopolitikai döntés volt", amelyet az Európából kiindult két világháború diktált.

Görögországnak a következő években sem lesz könnyű dolga Forrás: AFP/Aris Messinis

A Federal Reserve volt elnöke közölte: nehezen tudja elképzelni az euróövezet fennmaradását a tagországok politikai integrációja nélkül. Greenspan szerint nem is lenne elégséges az eurógazdaságok költségvetési integrációja, hanem teljes politikai unió kellene ahhoz, hogy az euró a jelenlegi formájában tovább működhessen.

Nem csak a görögök távozhatnak

Hozzátette: véleménye szerint például Németország, Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Finnország részvételével létrejöhetne valamilyen politikai unió, de ebben Dél-Európa nem kaphat szerepet. Alan Greenspan szerint az euróövezet fenntartása a jelenlegi formájában az összes tagállamra terheket ró, és megvan a veszélye annak, hogy nem csupán Görögország, hanem több más déli tagállam is távozni kényszerül.

George Osborne brit pénzügyminiszter egy másik vasárnapi BBC-műsorban kijelentette, hogy a brit kormány "készenléti tervek" kidolgozásába fogott arra az esetre, ha Görögországnak távoznia kellene az euróövezetből. Osborne nem részletezte e terveket. Hozzátette ugyanakkor: ha Görögország távozna a valutaunióból, az komoly piaci instabilitást okozna Európában.