Vágólapra másolva!
Környezettudatos beruházásra nyert forrást a Budapesti Gazdasági Főiskola.
Vágólapra másolva!

Méghozzá az egészen közeli jövő vállalkozóit: csaknem 300 millió uniós támogatásból csökkenti ökológiai lábnyomát a Budapesti Gazdasági Főiskola. Ezzel havonta körülbelül egymillió forintot takarítanak meg a szervezet energiaköltségében.

Az iskola Buzogány utcai és szentendrei épületeiben korábban nem szigetelt szerkezetekre, a korszerűtlen nyílászárók cseréjére, és a fűtés korszerűsítésére fordítják az összeget, amelyet a BGF saját forrással egészít ki. A kollégium tetejére napkollektor kerül, ebből 360 kollégista tisztálkodhat környezettudatosan. A Főiskola számításai szerint a beruházás legalább 6, de akár 14 százalékos energiaköltség-csökkenést hoz majd. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése 80 tonna szén-dioxid egyenérték lesz, míg a megújuló energiatermelés eléri a 104 gigajoule-t évente.

A főiskola szentendrei épülete hőszigetelést kap, kicserélik a világítótesteket, és itt is új, takarékos nyílászárókat szerelnek fel. A tetőre 700 gigajoule energiát termelő napelem-parkot telepítenek, valamint levegős hőszivattyúkkal és talajkollektorokkal váltják ki a hagyományos fűtést.

Az épület energiaellátása ezzel csaknem teljesen a megújuló forrásokra áll át, az intézmény évi 84 százalékos energiaköltség-csökkenésre számít.