A Gazdasági Versenyhivatal döntése szerint az Alt Cash Kft. az üzletfelek megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott az online pénztárgépek és egy adóügyi nyomtató forgalomba hozataláról, valamint megrendelhetőségének időpontjáról.

A GVH döntésében megállapította, hogy az Alt Cash Kft. 2013. július 24. és 2014. április 11. között megtévesztette az üzletfeleit és a vállalkozásokat a honlapján, a közösségi médiában, egyes hírlevelekben, sajtóközleményekben és viszonteladói tájékoztatásokban megjelenő üzeneteivel és egyéb tájékoztatásaival.

Elhallgatták, pedig tudták

Az Alt Cash-t a következő okokból találták vétkesnek:

  • Elhallgatta, hogy a Sam4s NR-270 és a Sam4s NR-300 online pénztárgépek ugyan megkapták a forgalmazási engedélyt, azonban a tényleges forgalomba hozataluk további feltétel teljesítésétől függ.
  • Arról tájékoztatott, hogy a Sam4s NR-240és a Sam4s NR-440 pénztárgépek, illetve a 330-as adóügyi nyomtató engedélyezése rövidesen biztosra vehető, miközben az Alt Cash Kft. előtt ismert volt, hogy egyrészt a jogszabályváltozásoknak köszönhetően az online pénztárgépek forgalmazása nem regisztrációhoz, hanem engedélyhez kötött, másrészt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal csak akkor engedélyezi a pénztárgépek forgalmazását, ha azok megfelelnek a vonatkozó rendeletben meghatározott követelményeknek.
  • Azt közölte, hogy az általa forgalmazni kívánt online pénztárgépek hamarosan megrendelhetők, azonban elhallgatta, hogy az online pénztárgépek forgalmazása engedélyhez kötött, s nem szükségszerű, hogy egy pénztárgép megkapja a forgalmazáshoz szükséges engedélyt.
  • Egyes közléseivel megtévesztő tájékoztatást adott az általa forgalmazni szándékozott online pénztárgépek engedélyezésének, illetve tényleges forgalomba hozatalának várható időpontjáról.

A GVH bírság kiszabását nem látta indokoltnak.