Minden várakozást túlszárnyalt a Coca-Cola

Vágólapra másolva!
A főbb sorokon túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a Coca-Cola a mai napon publikált negyedik negyedéves jelentése alapján. Bár hozzá kell tenni, hogy kellettek ehhez a vállalat vezetésének költségcsökkentő intézkedései is, ezek nélkül ugyanis az erős dollár elrontotta volna a befektetők kedvét.
Vágólapra másolva!

Mind árbevétel, mind pedig tisztított EPS soron sikerült túlszárnyalnia az elemzői várakozásokat a Coca-Cola-nak. A mai napon publikált negyedik negyedéves jelentés alapján kiderült, hogy kezdenek beérni a korábban megkezdett költségcsökkentési intézkedések, illetve a drágább italok gyártása felé való eltolódás. A vállalatnak a túl erős dollár, és a világszerte tapasztalható lassuló gazdasági növekedés miatt kellett ezeket az intézkedéseket bevezetnie.

Forrás: Coca-Cola, Investor.hu

Bár az árbevétel 1,5 százalékos csökkenést mutat negyedéves alapon, ebben komoly szerepet játszott a dollár erősödése. Amennyiben az amerikai fizetőeszköz erősödésének a hatásától és egyéb strukturális hatásoktól megtisztítjuk ezt, 4 százalékos növekedést mutatott a vállalat.

Az árbevétel legnagyobb növekedését Latin-Amerikában figyelték meg, ahol 14 százalékot növekedtek az értékesítés adatai. Ezt követte 5 százalékkal Észak-Amerika és Afrika-Eurázsia, majd a Ázsia csendes-óceáni térsége zárta a sort 1 százalékos növekedéssel.

Forrás: Coca-Cola, Investor.hu

A jövőre nézve negatív, hogy a várakozások szerint a dollár erősödésének hatása fennmarad 2015 folyamán is. Számítások szerint ez az árbevételből 5 százalékpontot, a profitból pedig 7-8 százalékpontot fog levonni.

A vállalat vezetése viszont egy 2-3 milliárd dollár közötti részvény visszavásárlási programot is bejelentett, amit az idei év folyamán terveznek végrehajtani. A cég mindezzel együtt a részvényenkénti profit kapcsán a 2014. évivel megegyező szintű növekedést vár 2015-re is.

Az eredmények hatására a Coca-Cola részvényárfolyama kilőtt, és 4 százalék körüli pluszban nyitott a New York-i tőzsdén.

A Coca-Cola (NYSE) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu