Békejobbot nyújtott a kormány a bankoknak

Orbán Viktor; Chakrabarti, Suma; Treichl, Andreas bankvezető Foglalkozás KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ kézfogás Közéleti személyiség foglalkozása magyar zászló miniszterelnök politikus SZEMÉLY SZIMBÓLUM zászló Budapest, 2015. február 9.
Orbán Viktor minisztereln
Budapest, 2015. február 9. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) a megállapodás aláírása után az Országházban 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az EBRD. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Békét kötne a kormány a bankszektorral, ez volt az üzenete az EBRD-vel hétfőn aláírt közös szándéknyilatkozatnak. Ebben csak mellékes momentum az Erste 15 százalékának megszerzése. A helyzetre jellemző, hogy egy nemzetközi szervezetettel kellett megállapodni ahhoz, hogy legyen valami hitelessége a kormányzat ígéreteinek, de piaci szereplők szerint még ez is csak egy darab papír. Több év kiegyensúlyozott kormányzás kell ahhoz, hogy visszatérjen a bizalom.
Vágólapra másolva!

A kormány megígérte, hogy 2016-tól csökken a bankadó, nem lesz több nagy bankvásárlás, átlátható módon és piaci alapon szabadítja majd meg a bankokat a rossz hiteleitől, valamint bármilyen, bankokat érintő szabályozás esetén konzultálni fog a hazai hitelintézetek képviselőivel. Ezzel akarja visszanyerni a bankok bizalmát, és elérni, hogy újra a gazdaság motorjai legyenek, és hitelezzenek.

Megszegett megállapodások

A bankszektor és a kormány eddigi viszonyát jól leírja, hogy ezek az ígéretek egy nemzetközi dokumentumba kerültek. Egy kedden rendezett nemzetgazdasági minisztériumi háttérbeszélgetésen úgy fogalmaztak, hogy a kormány és a Bankszövetség megállapodásait mindkét fél megszegte már, így érezhetően nem lenne értelme egy újabb hasonló egyezségnek.

A kormány és a bankok megállapodásait mindkét fél megszegte már Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Figyelemre méltó azonban, hogy a bankok képviselőit teljesen kihagyták annak a dokumentumnak a megszerkesztéséből, amiben azt ígérik meg, hogy ezentúl minden őket is érintő kérdésben kikérik a véleményüket.

Miért kellett a megállapodás?

Eddig a magyar gazdaság a kilábalás időszakát élte. A növekedés nagy része abból adódott, hogy épp egy mélypontból evickéltünk ki. Ha ez után is szeretnénk, hogy a gazdaság megfelelő mértékben nőjön, akkor egy hitelezni tudó és akaró bankszektorra van szükség – hangzott el a beszélgetésen.

A magyar bankszövetséget meg se hívták Forrás: MTI/Simó Endre

Ez csak egy darab papír

A piaci olvasat némiképp eltér. Banki szakértő forrásunk inkább úgy látja, hogy a kormány eddig kihasználta a bankok eddigi helyzetét, és elvette, amit el tudott, hogy ebből konszolidálja a magyar költségvetést. Most viszont már olyan mélypontra jutottak a kapcsolatok, hogy az a magyar gazdaságot hátráltatja.

A hazai pénzintézetek zombibankokká változtak, hitelezés nélkül. Nincs bizalom a magyar gazdaságban, nincsenek cégek, amelyek hitelt vennének fel. Szerinte tehát ez olyan összetett probléma, aminek csak az első lépése lehetne ez a megállapodás, amelynek betartása és többéves kiegyensúlyozott kormányzás hozhatja meg csak az eredményét. Banki vezetőkkel beszélő forrásaink szerint sem látják többnek a tegnapi megállapodást egy darab papírnál külföldön.

Ezt kapják a bankok

  • 2016-tól az aktuális évi mérlegfőösszeg 0,31 százalékára csökken a bankadó, 2017-től ez már 0,21 százalék. Ez 60 és 21 milliárd forintos adócsökkentést jelent. Ez több mint a fele a 2015-re tervezett 144 milliárdos tervezett bevételnek
  • Ezentúl minden, bankokat is érintő kérdésben egyeztet a kormány a bankszektorral
  • Piaci alapon és átláthatóan zajlik majd a nem teljesítő hitelek kezelése
  • Egyenlő módon kezeli a kormány a bankszektor szereplőit, függetlenül annak tulajdonosi szerkezetétől
  • A kormány nem törekszik többségi állami tulajdon szerzésére a bankszektorban

A hírt pozitívan értékelték a piacok. A Buda-Cash brókerház úgy véli, hogy a várható eredményhatás már jórészt beépült az árfolyamba, ugyanakkor a megállapodás, a kormány és a bankok közötti viszony normalizálódása a magyar bankpapírok általános piaci megítélését is nagymértékben javíthatja.

A főbb politikai pártok közül a DK és az Együtt is üdvözölte a kormány lépését, hozzátéve, hogy az eddigi megszorító intézkedéseket is hibának tartják, és szerintük nem lehetne szerepe egy magántulajdonra épülő bankszektorban az államnak.

Nem az Erste kisebbségi részesedésének a megvásárlása volt a lényeg hétfőn Forrás: MTI/Kovács Tamás

Csak elterelésre kell?

Sokan nem látják a célját az állam bankvásárlásainak sem. Különösen az Erste esetében világos szerintük, hogy nem fog attól jobban hitelezni egy bank, hogy a döntéshozói közé beül a kormány emberei közül is egy. A döntés az eredeti kézben marad, amihez még jön az EBRD jelenlétének biztosítéka is, ami a kormány jelenlétét ellensúlyozhatja.

A háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint az Erste kereste meg a kormányt, hogy az együttműködésről tárgyaljon. Szakértőink inkább a kormány megkeresését tartják valószínűbbnek, szerintük inkább az Erste dönthetett egy kisebbségi részesedés átengedése mellett, amiért cserébe az EBRD részvételét és a fenti pontokat kérte cserébe. A kormánynak pedig kapóra jön, hogy nem kell azt mondania nyíltan, hogy változtat a politikáján, hanem egy banki részesedésmegvásárlásba csomagolják a lépésüket.

Mennyibe kerülhet a 15 százalék?

Varga Mihály miniszter szerint 10 milliárdos nagyságrendű összegről lehet szó. De még nem világos, hogy az tőkeemelés vagy részesedésvásárlás formájában valósul meg. Az átvilágítás után májusban lehet végleges ár, a szerződést idén aláírhatják, de ennek a költsége már csak 2016-ban jelentkezhet.