A vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján végzett személyszállításhoz a MÁV-START 144 milliárd forintot, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) 10,4 milliárdot, az autóbusszal szolgáltatást végző társaságok a helyközi személyszállítási közszolgáltatásaikhoz 33,5 milliárd forint támogatást kapnak 2015-ben, derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből. A vasúti pálya működtetésére járó támogatás a GYSEV-nél 4,9 milliárd, a MÁV-nál 68 milliárd forint lesz. A közösségi közlekedési szolgáltatóknak (a korábbi költségtérítések elszámolásából adódó elmaradások miatt) további támogatás is jár. A MÁV-START 12 milliárd, a GYSEV 71,8 millió, az autóbuszos szolgáltatók pedig 4,5 milliárd forinthoz jutnak.

El kell számolni

A MÁV-START és a GYSEV az erre az évre, a személyszállítási közszolgáltatási szerződés alapján járó támogatásából az egy hónapra eső rész felét automatikusan megkapja, minden hónap első napján. A másik felét a közlekedésért felelős miniszter (jelenleg a nemzeti fejlesztési miniszter) által kiállított és az általa a NAV részére megküldött megrendelői teljesítésigazolás alapján, az adóhatóságtól igényelhetik a cégek.

A rendelet kiköti, hogy a költségtérítés igénybevételét előre meghatározott szolgáltatások, továbbá hatékonysági elvárás teljesítéséhez, valamint utólagos elszámolási kötelezettséghez kell kötni.