Orbán: Tanulmányozzuk Grúzia gazdasági megoldásait

Orbán Viktor; GARIBASVILI
Budapest, 2015. február 10. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Irakli Garibasvili grúz kormányfő a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2015. február 10-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország és Grúzia együttműködési megállapodást írtak alá. Orbán Viktor szerint Európa energiabiztonsága elképzelhetetlen Grúzia nélkül. A miniszterelnök méltatta Grúzia gazdaságfejlesztési megoldásait. 
Vágólapra másolva!

Magyarországnak az energiabiztonság szempontjából rendkívül fontos ország Grúzia, mondta Orbán Viktor kormányfő az Irakli Garibasvili grúz miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után. Azzal, hogy sorra elbuktak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekre tett kísérletek, Grúzia jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt Európa számára. Nehezen képzelhető el Európa energiabiztonsága anélkül, hogy abban Grúzia ne töltene be valamilyen fontos szerepet akár energiaelosztóként, akár -szállítóként, mondta a miniszterelnök. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és grúz kollégája, Tamar Berucsasvili együttműködési megállapodást írt alá.

Támogatja Grúziát

Orbán Viktor támogatásáról biztosította Grúzia euroatlanti integrációs törekvéseit. "Szeretnénk, ha a Kaukázus térségében stabilitás lenne" - folytatta Orbán Viktor -, ezért Magyarország azt javasolja az Európai Uniónak, hogy egy országspecifikus programot dolgozzon ki Grúziának. A magyar kormány szerint ennek legfontosabb pontjaként - ahogyan az már az idei rigai EU-csúcson szóba kerül - az uniónak vízummentességet kellene biztosítania a kaukázusi országnak.

Orbán Viktor vízummentességet akar Grúziának Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tanulmányozzuk a megoldásaikat

A kormányfő szavai szerint az elmúlt 15 év politikai-gazdasági újításait tekintve Grúzia a leginnovatívabb országok közé tartozik, "mi magunk is mindig tanulmányozzuk azokat a megoldásokat, amelyeket ők választanak".

Kereskedőház Tbilisziben

Orbán Viktor közölte azt is, hogy áprilisban magyar kereskedőház nyílik a grúz fővárosban, Tbilisziben. A magyar Eximbank pedig 50 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és a grúz kis- és középvállalkozások együttműködésének segítéséért. Grúzia fontos kereskedelmi partnere Magyarországnak, emlékeztetett a miniszterelnök, 2014 első tíz hónapjában mintegy 10 százalékkal nőttek a két ország kereskedelmi kapcsolatai.

Tanulmányozzuk Grúzia gazdasági megoldásait Forrás: MTI/Illyés Tibor

Grúzia köszöni

Irakli Garibasvili nagyra értékelte, hogy Magyarország támogatja Grúzia területi integritását és szuverenitását, valamint euroatlanti integrációs törekvéseit. Reméli, hogy minél több magyar vállalat felfedezi a grúz piacok kínálta lehetőségeket.

Arról is beszélt, országa komoly erőfeszítéseket tesz a reformokért, hogy bebizonyítsák, megfelelő partnerei lehetnek az EU-nak. Kiemelte a társulási megállapodás és a vízummentesség fontosságát is, egyúttal köszönetet mondott, amiért Magyarország időben ratifikálta a társulási megállapodást.