Sztrájkoltak a Pick dolgozói

Vágólapra másolva!
Ez csak figyelmeztetés volt.
Vágólapra másolva!

Egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak február 10-én 11 órakor a Pick pécsi üzemében, mert a február 3-án megtartott kollektív munkaügyi vita tárgyalása nem vezetett eredményre, derül ki az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) közleményéből. Bibók István, az ÉMFSZ elnöke szerint további, jóval hosszabb munkabeszüntetések is lehetnek, ha nem születik megállapodás a teljesítménynöveléssel arányos béremelésről.

Több munka ugyanannyi pénzért

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki, írja a szakszervezet. A munkáltató a korábbi 3200 darab félsertés műszakonkénti feldolgozását 3600 darabra, sőt alkalom adtán azt meghaladó mértékben emelte. Ezt a teljesítményt azonban semmivel nem honorálta, ami a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki. Ez az állapot tavaly nyár óta tart, állítja a szervezet.

Tovább fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók, figyelmeztet a szakszervezet. A Pick többi üzemében is (így például Baján) hasonló problémák vannak, írják.