Vágólapra másolva!
Megállíthatatlanul emelkedett az OTP a keddi kereskedésben is, ellenben a Richter csak szenvedett. Ma kisebb emelkedéssel indulhat a nap az európai börzéken.
Vágólapra másolva!
  • Tegnap is az OTP diktálta a tempót a magyar tőzsdén, a részvény 4,4 százalékos emelkedésével 4 291 forinton zárt, köszönhetően a bankadó csökkentésére vonatkozó bejelentéseknek. Hétfőn napközben ütött 3 800 forint alatti szintjeiről így már közel 15 százalékot tudott emelkedni a részvény, ráadásul a forgalom is jelentős volt, az elmúlt két napban közel 40 milliárd forintos volt.
  • Elismerően nyilatkozott Frank Gill a Standard & Poor’s igazgatója a hétfői bejelentések után. Gill szerint egyértelműen pozitívum, hogy a kormány hosszabb távú hatásokat is vizsgálva az adóterhelés csökkentésére tesz ígéretet, például a bankokat érintő különadók esetében. Ezzel együtt a fő kérdés az, hogy mikor, és hogyan hajtják majd végre ezeket az ígéreteket.
  • Az elemzők is optimisták az OTP-re a bejelentések után, a Concorde és a Barlclays is felülsúlyozásra javasolta a részvényeket, előbbi 4 667, utóbbi 4 900 forintos célár mellett. Korábban mindkét elemző ház egyenlő súlyozásra javasolta az OTP-t, így az új ajánlások további lökést adhatnak az árfolyamnak. A következő napokban nem kizárt, hogy más elemzőházak is hasonló ajánlásokkal jönnek majd ki.
  • Nem tudott erőre kapni viszont a Richter a jó piaci hangulatban tegnap, 1,9 százalékos mínuszával pedig 3 800 forint alatt zárt a gyógyszerpapír. A hétfői gyorsjelentést nem fogadták jól a befektetők, ráadásul tegnap a Goldman Sachs is csökkentette célárát, 3023 forintról 2 758 forintra. Ennél jócskán magasabb célárat, 4 100 forintot fogalmazott meg ugyan az HSBC, ám ők is csökkentettek a 4 240 forintról. Ezzel akár folytatódhat is az eladói nyomás és tovább gyengélkedhet a részvény, melyre két héttel ezelőtt fogalmaztunk meg eladási (short) ötletet ügyfeleinknek.
  • Mérsékelten optimista ma a globális piaci hangulat, míg Ázsiában a főbb indexeknek csak a fele található a pozitív tartományban, addig az európai határidős indexek 0,1-0,2 százalékos emelkedéseket mutatnak. Tegnap még az amerikai piacok is jól teljesítettek 0,8-1,5 százalékos emelkedéseikkel, ám a görög adósságállománnyal kapcsolatban továbbra sincs még hivatalos megállapodás, ami azért nyugtalaníthatja a piacokat. Tegnap több forrás is megállapodásról számolt be, ám ezt a német pénzügyminiszter és a Bizottság szóvivője határozottan cáfolta.
  • Ma találkozik Yanis Varoufakis görög pénzügyminiszter az eurozóna pénzügyminisztereivel, ahol akár fontos megállapodások is születhetnek a görög adósság kérdésében. A piaci várakozások szerint áthidaló programot jelenthetnek be, ami biztosítaná a görög kormány számára a forrásokat, ameddig a teljes megállapodás részleteit nem sikerül kidolgozni.
  • Továbbra is jó erőben van a dollár a főbb devizákhoz képest, az euróval szembeni árfolyama nem nagyon mozdul el 1,13 közeléből, ami ugyan nem jelent új lokális mélypontot, ám az EURUSD felpattanása sem valósult meg végül. A forinttal szemben közben már 273-nál jár az árfolyam, és a jennel szemben is 120 közelébe jutott a dollár. Az arany és az olaj sem tud így jól teljesíteni. A háttérben főleg a Kansasi Fed elnökének, Esther George-nak szavai állhatnak, aki szerint már júniusban kamatot emelhet a Fed.
  • Nem lett túl erős a Telenor (Oslo: TEL) negyedik negyedéve, a 2014-es számok pedig ennek megfelelően a várt alatt maradtak, nem csak árbevétel, hanem nettó nyereség tekintetében is. A menedzsment ráadásul az EBITDA-margint csak 33-35 százalék közé várja idén, ami jócskán elmaradna a tavalyi 35,4 százaléktól. Ez főleg a növekvő versennyel magyarázható.
  • Vártnál valamelyest gyengébb negyedik negyedévet zárt az ING (Amszterdam: INGA), a tisztított profit csak 548 millió euró lett (várt: 571 millió euró). A bankcsoport ezzel együtt 12 centes osztalék fizetését tervezi, ami 2008 óta nem fordult elő a pénzügyi mentőcsomag után. A tegnapi 11,21 eurós zárás után ez 1,1 százalék körüli osztalékhozamot jelentene.
  • Nem sikerült rosszul a Heineken (Amszterdam: HEIA) negyedik negyedéve, a teljes 2014-es tisztított profit 1,76 milliárd euróval, kicsivel a várt felett alakult. A jövőre nézve ugyanakkor nem túl optimista a menedzsment, idén gyenge lehet a forgalom növekedése, főleg a fejlődő piacok gyenge kereslete miatt.