Hatalmas vagyont ajándékoztak el a milliárdosok

- Melinda (L) and Bill Gates attend a session at the Congress Center during the World Economic Forum (WEF) annual meeting on January 23, 2015 in Davos. Adományozók
Melinda (L) and Bill Gates attend a session at the Congress Center during the World Economic Forum (WEF) annual meeting on January 23, 2015 in Davos. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Chronicle of Philanthropy washingtoni folyóirat idén is összeállította a Philantrophy 50-listáját. A névsorban azok az amerikaiak – főként nagyvállalatok vezetői – szerepelnek, akik 2014-ben legtöbbet költöttek jótékonysági célokra. A lista alapján különösen a fiatal, információs technológiában utazó vállalkozók adakoznak szívesen, akiknek a felemelkedése óriásit dobott a karitatív szervezetek bevételein.
Vágólapra másolva!

Tavaly a legtöbbet adakozó 50 amerikai összesen 9,8 milliárd dollárt fordított jótékonysági célokra, ami 27,5 százalékkal több, mint amennyit 2013-ban jótékonykodtak (7,7 milliárd dollárt). A top 50-en belül az adományok többségét, 6,2 milliárd dollárt 10 személy, illetve házaspár ajánlotta fel.

Tech-guruk adták a legtöbbet

A Market Watch szerint főleg a fiatal, technológiában utazó vállalkozók megjelenése dobott nagyot a adományok összegén: három 40 év alatti üzletember például egyenként 500 milló dollárt adott jótékony célokra. A tech-vállalkozók általában lelkes adakozók: a 9,8 milliárd dollár 47 százalékát ők adományozták, és az 50-es listán 12-en tevékenykednek ezen a területen. Őket követi a pénzügyi szektor 11 képviselője, három ingatlancég-vezető, négyen pedig örökölték a vagyonukat.

Persze nemcsak a fiatal vállalkozók körében dívik az adakozás: a top 50 adományozó átlagéletkora 73 év (nem számítva azokat, akik idén hunytak el, és a felajánlásokat végrendeletükben tették): a legidősebb köztük a 99 éves, már visszavonult bankár, David Rockefeller volt. A legfiatalabb Sean Parker volt, a Napster fájlcserélő rendszer 35 éves alapítója.

A 2014-es Philantrophy 50 listáját a következő 10 személy, illetve pár vezeti:

Bill és Melinda Gates

A Microsoft alapítója és felesége (aki korábban a cég projektmenedzsere is volt) elsősorban saját alapítványuknak, a Bill & Melinda Gates Foundationnek adakoztak.

Melinda és Bill Gates Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A seattle-i székhelyű, az egészségügyet és az oktatást támogató alapítvány novemberben másfél milliárd dollárt kapott Microsoft-részvényekben. A Chronicle of Philanthropy szerint az alapítvány további adományokat is kaphatott, amiket a Gates-házaspár még nem hozott nyilvánosságra.

Ifj. Ralph C. Wilson

A 2014 márciusában elhunyt Vilson a Buffalo Bills amerikaifutball-csapat tulajdonosa, emellett több gyár és bánya birtokosa volt. Végrendeletében egymilliárd dollárt hagyott saját alapítványára, a Ralph C. Wilson, Jr. Foundationre, azzal a céllal, hogy az alapítvány a pénzből különféle nonprofit szervezeteket támogasson New Yorkban és Michiganben.

Ted Stanley

Stanley, a relikviákat gyártó és forgalmazó MBI alapítója 652,4 milliárd dollárt ajánlott fel a cambridge-i Broad orvostudományi intézetnek a pszichiátriai betegségek genetikai hátterének kutatására. A felajánlás hátterében az állt, hogy Ted Stanley fia is bipoláris zavarban szenved.

Jan Koum

A Koum által alapított WhatsApp üzenetküldő alkalmazást kibocsátó vállalatot nemrég 21,8 milliárd dollárért megvette a Facebbok. Az összegből jótékony célokra is jutott, Koum 556 milliót adott a Silicon Valley Community Foundation nevű alapnak, amely további karitatív szervezeteknek oszt pénzeket, de hogy Koum felajánlása kikhez jutott, nem hozták nyilvánosságra.

Sean Parker

A Napster és több startup-cég alapítója, aki korábban a Facebook elnöke is volt, szintén saját alapítványainak adakozott.

Sean Parker Forrás: AFP/Spencer Platt

Egyik alapítványa a Stanford Egyetemen támogatja az allergiákkal kapcsolatos kutatásokat, a másik Bostonból támogat különféle jótékony szervezeteket. A két alapítvány összesen 550 millió dollárral lett gazdagabb.

Nicholas és Jill Woodman

A GoPro alapítói 500 milliót ajánlottak fel egy a szilikon-völgyben működő pénzalapnak, a Silicon Valley Community Foundation-nek, azzal a céllal, hogy segítsék egy saját alapítvány elindítását. Az egyelőre nem közölték, hogy ez az alapítvány milyen célokat támogat majd.

Michael R. Bloomberg

Bloomberg nemcsak az azonos nevű gazdasági szaklap alapítója, hanem 2002 és 2013 között New York elnöke is volt. 2014-ben számos művészeti, környezetvédő, közegészségügyi szervezetnek adott összesen 462 millió dollárt.

Michael R. Bloomberg Forrás: AFP/Laura Cavanaugh

A pénz egy részéből külföldi országok programjaiból támogatta, amelyek a városi önkormányzatok hatékonyságát igyekeznek javítani.

Rachel Lambert "Bunny" Mellon

Rachel Lambert Mellon apja, a Gillette borotvagyártó cég volt elnöke révén tett szert vagyonára, ő maga viszont kertészettel foglalkozott, a témában számos szakkönyvet is írt. Mellon tavaly halt meg 103 éves korában, végrendeletében 411,3 milló dollárt hagyott személyes alapítványára, valamint több kisebb szervezetre. A végrendelet rendelkezik arról, hogy a felajánlott összegből egy kertészeti-botanikai oktatóközpont létesüljön virginiai farmján.

Sergey M. Brin

A Google alapítója a Brin Wojcicki Foundationnek ajánlott fel 382.8 millió dollárt, amely elsősorban az Ashoka-program támogatásáról ismert. A program vállalkozók együttműködését segíti oktatásügyi, környezetvédelmi és nők jogaival kapcsolatos ügyekben.

Paul G. Allen

Allen Bill Gates mellett a Microsoft társ-alapítója volt, majd megalapította a Vulcan nevű befektetőcéget. 2014-ben családi alapítványának adományozott 298 millió dollárt, ebből százmilliót a nyugat-afrikai ebolajárvány elleni védekezésre fordít majd.