Még mélyebb a defláció, megijedt a forint

Vágólapra másolva!
Még a vártnál is jobban csökkentek a fogyasztói árak januárban. A hírre hirtelen megugrott a forint árfolyama is, de onnan vissza is korrigált.
Vágólapra másolva!
  • Egyre csak mélyül a defláció Magyarországon, legalábbis a legfrissebb számokból ez derül ki. Januárban átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, ez pedig még a decemberi -0,9 százaléknál is lényegesen alacsonyabb érték, ráadásul még a várt -1,1 százalékot is alulmúlja.
  • Ebben az időszakban főleg az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent, míg az
    élelmiszerek, a ruházkodási, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára szintén mérséklődött. Ellenben a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak, derül ki a KSH firss jelentéséből.

Forrás: Investor.hu

  • A maginfláció éves alapon nem mutatott változást (kerek 0%), míg havi alapon 0,7 százalékos volt az értéke. Ez a mutató az infláció alaptrendjét adja vissza, kiszűrve olyan hatásokat, amelyek nehezen előrejelezhetőek, mint például az idényjellegű élelmiszerek, vagy a benzin- és egyes energiaárak.
  • A forint a hírekre hirtelen megugrott, vélhetően azért, mert a még alacsonyabb inflációs szám, még nagyobb valószínűséget ad annak, hogy az MNB tovább vágja az alapkamatot. Erre vélhetően március körül kerülhet sor, legalábbis az elmúlt időszakban a jegybank felőli kommunikáció is ezt erősíti.
  • Legutóbb Palotai Dániel az MNB ügyvezető igazgatója nyilatkozott úgy, hogy van még tér a kamatcsökkentés előtt, de egyelőre még vizsgálják a hazai makrokörnyzetet és a nemzetközi történéseket is.
Forrás: Investor.hu