Vágólapra másolva!
A görög és az orosz-ukrán egyeztetések felől érkező hírek mozgatják a piacokat, és úgy tűnik most erősebbnek bizonyulnak az utóbbiak. Először az esetleges tűzszünetről érkező sajtóértesülésekre pozitív volt a reakció, azonban még nem egyértelműek hírek, így a határidős indexek vegyes nyitást jósolnak.
Vágólapra másolva!
  • Egyelőre nem tudtak megállapodni a görög és az eurózóna többi államának pénzügyminiszterei a szerdai csúcstalálkozón, a folytatásra hétfőn kerül sor. Görögország nem fogadta el azt a közös közleményt, amit elkészítettek az eurózóna tagországok. Varoufakis görög pénzügyminiszter elmondta, együtt akarnak működni partnereikkel, de a jelenlegi program nem megfelelő, ezért új megállapodásra van szükség.
  • Eközben Minszkben is befejeződött a német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozó, ahonnan tegnap este még biztató hírek érkeztek, ugyanis a négyek egy közös nyilatkozat aláírását tervezik, amelyben Ukrajna területi egységét és szuveneritását dekralálnák. A legfrissebb hírek szerint akár tűzszünetről is megállapodhattak, de a Reutersnek nyilatkozó forrás szerint egyelőre nem tisztázottak, hogy ki mit írt alá.
  • Úgy tűnik a görög helyzetnél most fontosabb az orosz-ukrán krízis megoldásába vetett hit. Az amerikai piacok is az onnan érkező első hírekre fordultak felfelé, míg ma Ázsiában is inkább pluszokat lehet látni a vezető börzéken. Európában vegyes nyitást jósolnak a határidős indexek, a bizonytalanságok miatt.
  • Meglepetésre nagyobb mínuszba csúszott a Tesla (Nasdaq: TSLA) nettó eredménye, mivel az elektromos-autógyártó továbbra is sokat költ a gyártás és terjeszkedésre. Új csúcsra ugrott a legyártott S Modellek száma, ellenben a leszállítások akadoztak. Hat hónapon belül érkezik az X Modell, a Tesla SUV-ja. Az árfolyama közel négy százalékos mínuszba csúszott zárás után.
  • Megverte az elemzői várakozásokat a Cisco Systems (Nasdaq: CSCO) is, amire a részvény árfolyama 6,7 százalékos plusszal reagált. Mind árbevétel, mind pedig nettó profit soron jobbak lettek a számok a vártnál.
  • Az elemző várakozásokon felül teljesített a Renault (Párizs: RNO), a francia autógyártó üzemi eredmény soron 1,61 milliárd eurót ért el a teljes tavalyi évet tekintve, szemben a várt 1,45 milliárd euróval. A vállalat eredményeit rontotta az oroszországi és latin-amerikai kereslet csökkenése, mindezt viszont ellensúlyozni tudta a francia cég által gyártott Daciák eladásai Európában. A vállalat vezetése emellett bejelentette, hogy kitart eddigi terve mellett, és a fejlődő piacokon való terjeszkedés továbbra is nagy hangsúlyt kap, ennek keretében pedig egy ultra-alacsony áru autótípus bevezetését tervezik Indiában még az idei év során.
  • Kiváló eredményeket közölt a Commerzbank (Xetra: CBK), köszönhetően az alacsonyabb céltartalékolásnak. A bank nettó profitja 77 millió euróra emelkedett (várt: 36 millió euró), mivel a rossz hitelekre kevesebb tartalékot kellett elkülönítenie a pénzintézetnek és magasabbak lettek a jutalékbevételei is.
  • Több mint kétszeresére nőtt a francia Societe Generale (Párizs: GLE) nettó eredménye a tavalyi év utolsó negyedévében. A teljes évet tekintve pedig 31,7 százalékos eredménynövekedésről számolt be a pénzintézet a csütörtökön közzétett jelentésében. Ezzel egy időben bejelentették, hogy csökkentik a bank orosz kitettségét. A pénzintézet orosz egységénél, a Rosbanknál 525 millió eurós leírást kellett elkönyvelni.
  • A prognózisokhoz képest is jobb számokat közölt a Credit Suisse (Zürich: CSGN). Az egy évvel korábbi nagyobb veszteség után, a 2014-es negyedik negyedévben 921 millió svájci frankos eredményt ért el a bank (várt: 738 millió CHF). Egy évvel korábban még a különböző jogi és peres költségek miatt lett veszteséges a bank. Ugyanakkor az erős frank miatt a következő negyedévek profitja nyomás alatt lehet, hiszen a Credit Suisse költségeinek nagy része frankban merül fel, míg a bevételek külföldi devizákban realizálódnak.
  • A kormány terve a bankadó csökkentésére pozitív hatással lehet a magyar államadósság besorolására is, nyilatkozta a Fitch vezető elemzője. Ugyanakkor egyelőre megvárják a tényleges intézkedéseket.
  • Célárat emelt a Jefferies elemzője a Richter részvényeire vonatkozóan, ugyanakkor az új, 3230 forintos célár még így is elmarad a tegnapi záróártól (3680 forint), ráadásul ajánlása is maradt alulteljesítő.