Az országos kiskereskedelmi hálózatok közül a CBA fizeti a legkevesebbet a dolgozóinak, a legtöbb pénzt az Aldi-alkalmazottak viszik haza. A nemzeti hálózatnál gyakori a minimálbér-közeli fizetés. A Tesco távozásával sokat veszítene a költségvetés. Az ágazatról a Figyelő hetilap készített elemzést.

A Figyelő szerint ordítóak a különbségek. A lap nyolc kereskedelmi hálózat dolgozóinak fizetését vetette össze. Az elemzésből kiderül, hogy a CBA átlagosan 134 ezer forintot fizet az alkalmazottainak.

Az Aldi becsüli meg leginkább az alkalmazottait

A Lidlnél 244 ezer forint az átlagkereset, az Aldinál pedig majdnem 300 ezer bruttót visznek haza a dolgozók, a Metronál pedig átlagosan 207 ezer forintot. A Tescónál 150 ezer forintos fizetés az átlag, a Sparban 160 ezer körül keresnek az alkalmazottak, a Pennyben 190 ezer az átlagbér, az Auchanban 165 ezer forint van a bérjegyzéken.

Az Aldiban bruttó 300 ezer forint körül van az átlagfizetésForrás: AFP/Johannes Eisele

Nem jártak túl jól a néhai Match és Profi hálózatok dolgozói a CBA általi 2012-es felvásárlással, a megelőző évben még átlagosan bruttó 220 ezer forint volt a fizetésük. Az üzletek egy részének megvásárlója, a CBA kereskedelmi Kft. a következő évben már csak 173 ezret adott.

A cikkből az is kiderült, hogy a központi költségvetés nem járna jól a Tesco kivonulásával, mert a brit multi 2010 és 2012 között mind a társasági adó, mind a bérek után fizetett közterhek szempontjából a legnagyobb befizetők egyike volt.