Vágólapra másolva!
Nagyobb emelkedésben vannak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek, az orosz-ukrán tűzszünetről érkező hírekre. Itthon a Richter és az OTP szerepel jól, de még tőlük is jobban megy a Raiffeisennek az osztrák piacon.
Vágólapra másolva!
  • Aláírták a tűzszünetről szóló megállapodást Minszkben az orosz-ukrán-német-francia egyeztetéseket követően. Vasárnaptól lép életbe a tűzszünet, a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területek nem kapnak autonómiát, és visszavonják a frontvonalról a nehézfegyvereket. A hírekre pozitívan reagáltak a nemzetközi piacok, a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek 1-2 százalékos pluszban vannak, egyedül a brit börze van lemaradva (+0,2%).
  • Az orosz tőzsdeindex, az RTS közel 3,5 százalékkal ugrik, viszont a rubel egyelőre nem tud erősödni, a dollárral szemben 66 környékén ingadoznak a jegyzések. A jó hangulatban a hazai blue-chipek is jól szerepelnek, a Richter 3 százalékkal emelkedik az orosz hírekre, de az OTP is újabb raliba fogott és már 4400 forint felett jár, és most is kimondottan magas a forgalma (kora délután 9,5 milliárd forint).
  • Az OTP-nél is nagyobb vágtába fogott a Raiffeisen árfolyama (+12%, 13,7 euró), amiben szintén az enyhülő orosz-ukrán feszültségek játszhatják a főszerepet, de a bank szervezeti átszervezéséről érkező hírek is segíthettek. A Raiffeisen Zentralbank (RBZ) fő tulajdonosának egyik vezetője ugyanis felvetette annak a lehetőségét, hogy akár össze is olvadhat a Raiffeisen osztrák, illetve nemzetközi leánybankjait tömörítő két külön pénzintézet. A bankrészvény grafikonja ráadásul meglehetősen szépen néz ki.
  • De gyakorlatilag az összes nagyobb orosz kitettséggel rendelkező európai nagyvállalat részvénye emelkedni kezdett. A Metro 4,5, a Carlsberg 3,5 százalékkal lőtt ki, de például az UniCredit is 1,5 százalékkal emelkedik, és a Société Générale is 2 százalékos pluszban van.
  • A svéd jegybank is elkezdi eszközvásárlási programját, amit a váratlan kamatcsökkentéssel egy időben jelentettek be, habár annak mértéke meglehetősen kicsi, 10 milliárd korona mértékű. Az irányadó ráta -0,1 százalékra csökkent, emellett pedig elköteleződésüket fejezték ki a gyengébb korona mellett, amivel az inflációt szeretnék felpörgetni. Az EURSEK keresztárfolyam két százalékos ugrással reagált a hírekre, jelenleg 9,6-nál ingadozik a jegyzés.
  • A vártnál is nagyobb mértékben csökkent januárban a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban (tény: -0,8%, várt: -0,4%). Az autó- és üzemanyagértékesítésektől tisztított érték 0,2 százalékos pluszt mutatott, de ez is elmaradt a várt 0,4 százaléktól. Az amerikai tőzsdeindexek viszont a jó nemzetközi hangulat miatt emelkednek, 0,2-0,6 százalékosak a pluszok.
  • Zuhan a Tesla árfolyama (-7%) a vártnál gyengébb negyedéves jelentését követően. A JP Morgan 175 dollárra vágta vissza célárát, míg ajánlását alulteljesítőre vágta a korábbi semlegesről. Ellenben a szintén ma jelentő Renault a kiváló eredményeinek hála már több mint 9 százalékos pluszban van.
  • Alulmúlta az elemzői várakozásokat az Avon. Bár az árbevétel az elemzői konszenzus szerint alakult, mind üzemi eredmény (tény: 169,9 millió dollár, várt: 188 millió dollár), mind tisztított EPS (tény: 0,20 dollár, várt: 0,25 dollár) soron a vártak alatt teljesített a szépségipari vállalat. A vállalat eredményeit több egyszeri tétel rontotta. A papír 1,2 százalékos mínuszban mozog.
  • 20 százalékos pluszban van viszont a TripAdvisor, miután negyedéves profitjának 80 százalékos emelkedéséről számolhatott be éves szinten. A vállalat nettó profitja 36 millió dollárra emelkedett, szemben az egy évvel korábbi 20 millióval, bár az elemzők ennél többet, 39,7 milliót vártak. A negyedik negyedév során 97 százalékkal növekedtek a feliratkozók száma az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.