Meglepetésre, még év végén is nagyot bővült a gazdaság

Vágólapra másolva!
Meglepetésre a vártnál is nagyobb mértékben nőtt tavaly a gazdaság. Varga Mihály péntek reggel 9 órakkor értékelte a tavalyi 3,3 százalékos bővülést. 
Vágólapra másolva!

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva is 0,9%-kal
növekedett a bruttó hazai termék. Az utolsó negyedéves érték pedig 3,3 százalékkal múlja felül az előző évi adatokat.

Naptári hatás kiszűrésével (előző év azonos időszaka=100,0) Forrás: KSH

Az ipar és a mezőgazdaság

Az éves növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta - a KSH szerint. A negyedik negyedévre vonatkozólag nem ír semmit a közlemény, da valószínűleg, hogy ekkor már ezek az iparágak voltak a húzóerők.

A szolgáltatások is feljöttek

A K&H bank elemzője szerint az utolsó negyedévben már szolgáltatásoknak és a mezőgazdaságnak kellett jelentősebben hozzájárulnia a fejlődéshez, emellett a belső fogyasztás, amely a GDP-t a keresleti oldalról hajtja, szintén a vártnál komolyabb részt vállalhatott a növekedésben.

Idén már nem lesz csoda

Az Erste bank elemzője szerint a GDP növekedési üteme lassulni fog 2015-ben, előrejelzésük szerint 2,1%-ra (év/év). A 2014-es év meghatározó ágazatai, azaz a mezőgazdaság, az ipar, illetve az építőipar a tavalyi év végén már a lassulás jeleit mutatták, ami várhatóan idén is folytatódni fog - írják.

Kamatvágás lehet

A bank szerint annak érdekében, hogy a magyar gazdaság minél kisebb lendületet veszítsen, az MNB várhatóan kamatot fog csökkenteni márciustól kezdve, illetve kibővíti a Növekedési Hitelprogramra jogosult vállalatok körét. Nagy a kérdőjel azonban a magyar gazdaság legnagyobb külkereskedelmi partnerének, az eurózónának az idei teljesítményét illetően, hiszen, ha az euró övezet gazdaságai recesszióba süllyednek, akkor az a magyar GDP növekedést is gyengítheti.

A lakossági fogyasztás volt a növekedés motorja

A gazdaság az év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest is nőni tudott, közel 1 százalékkal. Ebben a növekedésben azonban a lakossági fogyaszták erősödése játszotta a főszerepet - mondta el Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. A fogyasztás növekedése ellensúlyozni tudta a mezőgazdaság és az építőipar megszokott téli lassulását. Török szerint a kiskereskedelmi forgalom erősödése várható az idei évben is. A 2015-ös GDP akár a 2,5 százalékot is meghaladhatja emiatt.