Dollár százmilliókat bukott Warren Buffett

Vágólapra másolva!
Közel 800 millió dolláros nem realizált veszteség érhette a világ második leggazdagabb emberét, Warren Buffettot. A dolog hátterében pedig befektetési vállalatának, a Berkshire Hathaway részvényportfóliójának több mint 10 százalékát kitevő American Expresst érő negatív hírek álltak, aminek hatására több mint 6 százalékot esett a hitelkártya szolgáltató árfolyama.
Vágólapra másolva!

Ismét kellemetlen meglepetés érhette a világ második leggazdagabb embereként számon tartott Warren Buffettot. Néhány hónapja még az IBM és a Coca-Cola jelenthetett neki fejfájást vártnál is gyengébb eredményeivel, több mint 1 milliárd dolláros nem realizált veszteséget elszenvedve, most pedig az American Express miatt aggódhat az omahai befektető zseni.

Sötét fellegek gyülekeznek ugyanis a hitelkártya szolgáltató fölött, az amerikai kiskereskedelmi lánccal, a Costco Wholesale-lel kötött hamarosan lejáró szerződése miatt. Buffett szempontjából a legfőbb problémát az American Expressben birtokolt hatalmas részvénypakettje jelenti, ami befektetési vállalatának, a Berkshire Hathaway portfóliójának nem kis részét alkotja.

Bár a Berkshire által tartott papírokról jelenleg csak tavaly szeptemberi adatok állnak rendelkezésre, akkor még több mint 151 ezer darab American Express részvénnyel rendelkezett, és ez portfóliójának, több mint 10 százalékát tette ki. Annak a portfóliónak, ami szeptemberben több mint 107 milliárd dollár (27 000 milliárd forint) fölötti értékkel rendelkezett. Így már érthető is, hogyan tudott a vállalat papírjainak 6 százalékos esése több mint 780 ezer dolláros nem realizált veszteséget okozni egyetlen nap leforgása alatt.

A nem realizált veszteség pontos értékéről pár napon belül lehet pontos képünk, mivel az amerikai törvények értelmében a 100 millió dollárnál nagyobb részvényportfólióval rendelkező amerikai vállalatoknak és magánszemélyeknek február 14-ig kell nyilvánosságra hozniuk az általuk tartott portfóliók pontos eszközállományait.

A Berkshire Hathaway B részvénysorozat napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

De mi is állt az American Express árfolyamesése mögött? A vállalat azért került nehéz helyzetbe, mert nem sikerült megújítani a Costco Wholesale áruházlánccal kötött 2016 márciusában lejáró szerződését. Ennek keretében ugyanis a hálózat üzleteiben egyedül az American Express hitelkártyáit fogadták el, a meghosszabbításról szóló tárgyalások zátonyra futásakor viszont a Costco másik két hitelkártya szolgáltatókkal is tárgyalásokba kezdett.

Ez a két másik szolgáltató pedig nem volt más, mint a Capital One Financial Corp és a MasterCard, vagyis pont azok a vállalatok, amelyekkel a Costco már a kanadai üzleteinél is szerződést kötött. Jelenleg ugyanis csak az Egyesült Államok területén található üzletek állnak a tárgyalások kereszttüzében, de hasonló tárgyalások zajlottak le egy évvel korábban a kanadai boltok ügyében is. A kilátások pedig nem túl rózsásak, mert akkor végül az American Expresst felváltotta a MasterCard és a Capital One.

Ha a kanadai események ismétlődnek meg, az jelentős érvágást jelent majd az hitelkártya szolgáltatónak, hiszen a legutóbbi pénzügyi évében a Costco 113 milliárd dolláros árbevételt ért el, és mindezt egyedül American Express hitelkártyával lehetett kifizetni.

Az American Express napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Természetesen azért Warren Buffettot sem kell sajnálni, hiszen ha még realizálná is a 780 millió dolláros veszteségét, több mint 63 milliárd dolláros vagyonának mindössze 1,3 százalékát veszítené el.