A Napi Gazdaságnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke azt mondta, tagjaik közül néhányan érzékelték, hogy az általuk előállított friss hús iránt megnőtt a kereslet a budapesti régióban. Szerinte ez különösen annak fényében kedvező fejlemény, hogy korábban a tisztességes húsipari vállalatok szinten képtelenek voltak termékeiket értesíteni a régióban.
A szövetség véleménye szerint ebben jelentős szerepe van a pénztárgépek online bekötésének, és annak, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok szigorították a budapesti, illetve a főváros környéki hús nagy- és kiskereskedelmi egységek, hűtőházak, kisebb gyártóüzemek ellenőrzését.
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) hatásáról egyelőre korai lenne nyilatkozni, hiszen ez gyakorlatilag tesztüzemi rendszerben működik – tette hozzá Éder Tamás.
Az utóbbi időben több helyen is találtak az ellenőrök olyan húskészítményeket, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Januárban például több mint 3,5 tonna ismeretlen eredetű hús foglalt le egy fővárosi húskereskedésben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.