A Tesco januárban jelentette be, hogy bezárja 13 magyarországi egységét. A brit üzletlánc szerint a kormány intézkedései miatt kell boltokat bezárnia. Egy hónapja megkérdeztük a nagyobb kereskedelmi láncokat, hogy ők miként reagálnak a különböző jogszabályi változtatásokra. Kicsit megkésve, de válaszolt a Penny is!

2017-től bezárás fenyegeti azokat az üzleteket, amelyek egymást követő két évben nem termelnek nyereséget – ha nincs profit, nem árulhatnak napi fogyasztási cikkeket. Drasztikusan emelték az élelmiszerlánc-felügyeleti díjakat is, valamint március közepétől jön a vasárnapi boltzár is.

Ütik a multikat

A fenti jogszabályi változtatások miatt nehezebb helyzetbe kerültek a multik. A Tesco kimondva, kimondatlanul ezekre hivatkozva zárta be 13 magyarországi egységét. Az Origónak korábban válaszoló kereskedelmi láncok az mondták, hogy nem terveznek az idén boltbezárásokat, sőt, újabbakat nyitnának.

A Penny Market is válaszoltForrás: ddp images/AFP/Jens Schlueter

Január 15-én az alábbi kérdéseket tettük fel a német diszkontláncnak:

  • A Penny Marketet miként érintik az elmúlt hónapok kormányzati döntései?
  • 2012-ben és 2013-ban sem mutatott veszteséget a mérleg szerinti eredményük. A 2014-es évvel kapcsolatban van már adatuk erre vonatkozóan?
  • Terveznek-e elbocsátásokat, üzletbezárásokat az idén, illetve terveznek-e áremeléseket?

A Penny illetékes munkatársainak válaszából kiderült, hogy az anyavállalatuk döntése alapján az üzleti folyamataikkal kapcsolatosan nem áll módjukban tájékoztatást adni.