A görögök nem engednek a pszichológiai zsarolásnak

Ciprasz, Alekszisz beszél felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása logó MOZOG politikus pulpitus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY választások éjszakája Athén, 2015. január 26. 
Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Ko
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője támogatóihoz beszél a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)
Vágólapra másolva!
A görög kormányfő, Alekszisz Cipraszt azt akarja, hogy a parlament pénteken szavazzon a megszorító csomagról. Az eurózóna szintén pénteket jelölte meg határidőként arra, hogy a görögök döntsenek a pénzügyi segélycsomag meghosszabbításáról.
Vágólapra másolva!

„Nem fogjuk megadni magunkat a pszichológiai zsarolásnak” – idézi Cipraszt a BBC honlapja. Hétfő este Görögország visszautasította azt a tervet, amely szerint meghosszabbították volna a 240 milliárd eurós segélyprogramjukat. A görög kormány szerint az euróövezet javaslata „abszurd” és „elfogadhatatlan”.

Alekszisz Ciprasz: Nem adjuk meg magunkat Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

Görögország a segélyprogramjuk helyett új hiteleket venne fel. A görögök így akarnak időt nyerni, amíg megtalálják a megfelelő megoldást az adósságválságra. Az euróövezet azonban ezt visszautasította, és péntekig adott határidőt Athénnak, hogy eldöntse, marad-e a segélyprogramnál. „Nem kell sietnünk és nem fogunk kompromisszumot kötni” – mondta Ciprasz.